Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Wirtualna kuchnia, czyli ghost kitchen. Czym jest nowy trend?    Stając naprzeciw najnowszym konsumenckim wymaganiom, coraz częściej powstają lokale nazywane ghost kitchen. To nowoczesna forma tworzenia restauracji bez miejsc dla gości, opierająca się tylko na dostawach lub odbiorach osobistych. System został wypracowany szczególnie w czasie trwania pandemii, kiedy goście nie mogli widywać się w miejscach publicznych, chętnie za to zamawiali restauracyjne jedzenie do domu.   Właśnie dlatego powstała koncepcja ghost kitchen, która wciąż zachwyca swoją funkcjonalnością. W czasach kiedy pośpiech to stały element codziennego życia wirtualne kuchnie bywają wybawieniem — dzięki nim każdy może zamówić jedzenie będąc w pracy, jadąc autobusem czy siedząc w domu podczas filmowego

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków. Dobieranie odpowiednich składników, wydobywanie smaku z potraw oraz łączenie różnych produktów to zadanie, z którym kucharze mierzą się od początków tego zawodu. Ta umiejętność od zawsze w dużej mierze wpływała na sukces kulinarny restauracji. Foodpairing, bo tak właśnie nazywa się eksperymentowanie z łączeniem różnych produktów, to bardzo stara metoda tworzenia nowych, ulepszonych potraw. Dzięki tej metodzie odkryliśmy, jak może smakować kaczka z jabłkiem lub pasztet z żurawiną.    Współczesny foodpairing zaczął ewoluować w latach dziewięćdziesiątych, a proces ten rozpoczął szef kuchni z restauracji "The Fat Duck" – Heston Blumenthal. To on jako pierwszy odkrył, że czekolada dobrze komponuje się z odrobiną

  Pierwsze promienie słońca zwiastują pojawienie się naszych wyczekiwanych dań — karkówka, warzywa, czy nawet camembert z grilla. To ulubione potrawy wszystkich miłośników barbecue, a coraz więcej osób próbuje dostosować swoją dietę oraz alergie pokarmowe w taki sposób, aby móc korzystać z grillowanych przyjemności.    W związku z zamiłowaniem gości do dań tego typu restauracje co roku starają się przygotować menu, które nie tylko zapewni ten niepowtarzalny smak potraw, ale także wykaże się kreatywnością w tworzeniu dań. Nawet dla osób niespożywających mięsa pojawia się rozwiązanie, jakim są np. klasyczne warzywa grillowane bądź wegańskie burgery z ciecierzycy i fasoli. Dla amatorów potraw mięsnych zwykle pojawia się karkówka,

Gotowanie pod próżnią (j. fr. sous vide) jest uważane za jedną z najzdrowszych metod przyrządzania potraw. Pozwala także ”uwięzić” w zapakowanym próżniowo pojemniku wszelkie aromaty oraz składniki odżywcze. W dobie fast foodów sous-vide jest jedną z ulubionych metod szefów kuchni ceniących fine dining, choć równie mocno doceniają ją także restauracyjni goście. Dzięki wolnemu i długiemu procesowi gotowania składniki nie tracą niezbędnych wartości i nie potrzebują żadnych wzmacniaczy smaku. Dania bronią się same — aromat zostaje wydobyty w naturalny sposób, a to stanowi gwarancję pełnowartościowej zawartości talerza.    Na czym polega metoda sous-vide?  To nic innego jak poddanie żywności obróbce cieplnej, dodatkowo zamkniętej w szczelnym opakowaniu próżniowym. Proces