Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
sous-vide

Metoda sous-vide uwielbiana przez Szefów Kuchni

Gotowanie pod próżnią (j. fr. sous vide) jest uważane za jedną z najzdrowszych metod przyrządzania potraw. Pozwala także ”uwięzić” w zapakowanym próżniowo pojemniku wszelkie aromaty oraz składniki odżywcze.

W dobie fast foodów sous-vide jest jedną z ulubionych metod szefów kuchni ceniących fine dining, choć równie mocno doceniają ją także restauracyjni goście. Dzięki wolnemu i długiemu procesowi gotowania składniki nie tracą niezbędnych wartości i nie potrzebują żadnych wzmacniaczy smaku. Dania bronią się same — aromat zostaje wydobyty w naturalny sposób, a to stanowi gwarancję pełnowartościowej zawartości talerza. 

 

Na czym polega metoda sous-vide? 

To nic innego jak poddanie żywności obróbce cieplnej, dodatkowo zamkniętej w szczelnym opakowaniu próżniowym. Proces ten przebiega w kąpieli wodnej lub parowej i odbywa się przy zachowaniu precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest o wiele niższa od tej używanej do tradycyjnego gotowania i wpływa nie tylko na wyjątkowe walory smakowe, ale i na wizualny aspekt przygotowywanych potraw. Zwykle nie przekracza ona 90°C. Nie wszystkie dania jednak przygotowuje się w ten sam sposób — każdy rodzaj pożywienia ma swój określony zakres optymalnej temperatury. W zależności od przepisu gotowanie sous-vide trwa zazwyczaj od 1 do nawet 48 godzin.

 

Dlaczego warto gotować metodą sous-vide?

To najzdrowsza metoda gotowania uznawana przez wybitnych kucharzy z całego świata. Warzywa i mięso gotowane w stylu sous-vide nie tracą bogactwa witamin i składników odżywczych, co często zdarza się w trakcie obróbki cieplnej w zbyt wysokiej temperaturze.

Ważnym elementem slow cookingu jest fakt, iż próżniowe pakowanie wydłuża okres ważności do spożycia, a redukcja objętości produktu jest mniejsza o 10 proc. w przeciwieństwie do zwykłego gotowania. 

Nie lubicie gotować z powodu intensywnych zapachów roznoszących się po całym domu? Sous-vide jest właśnie dla Was. Ta metoda pozwala również na jednoczesne przygotowywanie różnych potraw w jednym garnku bez obawy o mieszanie się ich aromatów.