Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie, czyli dania z grilla

 

Pierwsze promienie słońca zwiastują pojawienie się naszych wyczekiwanych dań — karkówka, warzywa, czy nawet camembert z grilla. To ulubione potrawy wszystkich miłośników barbecue, a coraz więcej osób próbuje dostosować swoją dietę oraz alergie pokarmowe w taki sposób, aby móc korzystać z grillowanych przyjemności. 

 

W związku z zamiłowaniem gości do dań tego typu restauracje co roku starają się przygotować menu, które nie tylko zapewni ten niepowtarzalny smak potraw, ale także wykaże się kreatywnością w tworzeniu dań. Nawet dla osób niespożywających mięsa pojawia się rozwiązanie, jakim są np. klasyczne warzywa grillowane bądź wegańskie burgery z ciecierzycy i fasoli. Dla amatorów potraw mięsnych zwykle pojawia się karkówka, stek, a nawet mięso z sarny. Dla zachowania równowagi na ruszcie warto umieścić również ryby, które idealnie komponują się z dodatkiem masła ziołowego. 

 

Dlaczego grill jest zdrowy? 

Dania z grilla zawierają o wiele mniej tłuszczu niż te smażone na patelni. Tłuszcz wytapia się podczas grillowania, a składniki odżywcze pozostają w potrawach. Natomiast grillowane warzywa na grillu pieką się krócej niż w piekarniku, dzięki czemu nie wytracają cennych witamin. Jeżeli dodatkowo wykorzystamy zdrowe mięso, np. dziczyznę, nie musimy martwić się o nadciśnienie, ponieważ mięso z tych zwierząt nie ma w sobie nawet grama cholesterolu. 

 

Restauracje otwierają się coraz szerzej na fantazje swoich gości. Wychodząc ze znajomymi lub z rodziną warto wybierać miejsca, w których mamy okazję skosztować grillowej kuchnię. Dania przygotowywane w ten sposób są zdrowsze oraz cechują się niepowtarzalnym aromatem. Bywa, że smak poszczególnych składników, który dotychczas znaliśmy tylko w wersji gotowanej czy smażonej, potrafi nieźle zaskoczyć!