Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez sera. Każdy ma ulubiony rodzaj tego nabiału, który króluje w kuchni europejskiej już od wieków. Gatunków sera na świecie jest… ponad 4000! Jednak kilka z nich warto poznać lepiej. Ser żółty to rodzaj sera twardego. Otrzymywany jest przez obróbkę podpuszczkowego skrzepu mleka. Można podzielić ser żółty na pełnotłusty, tłusty i półtłusty. Posiada wysoką wartość energetyczną, a także jest bogatym źródłem składników mineralnych. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania kanapek, sałatek, tostów, zapiekanek czy pizzy. Mozzarella to biały, niedojrzewający ser miękki. Tradycyjnie wytwarzany z mleka bawołów, dziś robiony jest z mleka krowiego. Swoją błyszczącą powierzchnię i elastyczność zawdzięcza

Przyprawy znane są od starożytności. Już dwa tysiące lat przed naszą erą w Azji i na Bliskim Wschodzie handlowano niektórymi z nich. Najpopularniejsze były wówczas pieprz i zioła. Archeologiczne dowody wskazują na to, że czosnku używano jako przyprawy w Mezopotamii i Rzymie. Zioła stosowane były również w medycynie. Szlaki handlowe obejmowały Chiny, Indie, Bliski Wchód i Afrykę. Powodzeniem najbardziej cieszyły się przyprawy korzenne pochodzące z krajów azjatyckich. Za czasów Ptolemeuszów to Aleksandria była największym centrum handlującym przyprawami indyjskimi. W czasach średniowiecza przyprawy były niezwykle drogim produktem. Region w okolicach Wenecji stał się w swoim czasie bardzo bogaty, ponieważ posiadał monopol na handel przyprawami z Bliskiego

Degustacja Szlachetnego Zbioru 2022 z Winnicy Turnau Stworzenie jakościowego wina deserowego to trudny proces. Wymaga wyczucia w podejmowaniu decyzji, zrozumienia swoich gron oraz odwagi w stawianiu czoła ryzyku. Nie bez znaczenia pozostają również warunki naturalne, które muszą spełniać odpowiednie kryteria, aby można było spodziewać się winogron zdatnych do uzyskania takiego wina. Czy polska winnica może zabiegać o miejsce pośród wielkich win z Sauternes czy Tokaj? Istnieje kilka metod wytwarzania win deserowych – można na przykład przerwać fermentację za pomocą destylatu gronowego (jak w przypadku Porto) lub użyć w tym celu przemrożonych winogron (Eiswein, Icewine, wino lodowe). W większości przypadków wiąże się to z późnymi zbiorami.

Śniadanie wielkanocne to jeden z ważniejszych punktów całej Wielkanocy. Oprócz tradycyjnej święconki, na talerzach domowników powinny pojawić się pozostałe symboliczne produkty i potrawy. Jajka, które są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych, stanowią symbol zwycięstwa nad śmiercią i nowego życia. Symboliczne znaczenie przypisuje się także innym produktom: twaróg ma wskazywać na przymierze człowieka z naturą, mięso ma zapewniać dostatek, a sól oczyszczenie. Źródłem tradycji spożywania obfitego śniadania jest świętowanie Zmartwychwstania. W poranek apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i świętowali to wydarzenie pierwszym posiłkiem – śniadaniem. Ten symboliczny gest kończy post i stanowi znak odrodzenia. Klasyczne wielkanocne śniadanie składa się z potraw takich jak żurek z białą kiełbasą,