Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Nowalijki

Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a na stołach pojawiają się świeże nowalijki, pełne witamin i smaku. Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które nie tylko ożywiają kuchnię, ale również korzystnie wpływają na zdrowie. Ale czym właściwie są nowalijki i jakie korzyści niesie ich spożywanie?

Nowalijki — co to takiego?

Mianem „nowalijek” określa się młode wiosenne warzywa, takie jak sałata, pomidory, rzodkiewki, ogórki, marchewka, szczypiorek, cebula dymka, natka pietruszki czy rzeżucha. Pojawiają się one na sklepowych półkach głównie w marcu i kwietniu, gotowe by urozmaicić nasze potrawy.

Korzyści spożywania nowalijek

Nowalijki nie tylko dodają świeżości naszym daniom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Bogate w błonnik i składniki aktywne, skutecznie wspierają procesy trawienia, pomagając pozbyć się uciążliwych wzdęć i zaparć. Ponadto, warzywa te doskonale odżywiają bakterie jelitowe, wspierając naszą odporność oraz oczyszczają organizm, pomagając usunąć toksyny.

Jak wybrać odpowiednie nowalijki?

Podczas wyboru nowalijek zwróć uwagę na ich świeżość. Idealne warzywa mają zielone liście bez przebarwień, a ich bulwy powinny być sprężyste i gładkie. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na delikatny, lecz wyczuwalny aromat, który świadczy o świeżości warzyw.

Jak uprawiać nowalijki?

Jeśli marzysz o własnych, świeżych warzywach, nie musisz posiadać ogrodu. Nowalijki z powodzeniem możesz uprawiać na parapecie. Szczypiorek, natka pietruszki czy koperek to tylko kilka przykładów roślin, które sprawdzą się w domowych warunkach.

Kiedy kupować nowalijki?

Wiele zależy od warunków pogodowych i sezonu, jednak główny okres, kiedy nowalijki zaczynają tłumnie pojawiać się na sklepowych półkach to maj i czerwiec. Warto cierpliwie czekać na ten czas, gdyż wtedy warzywa są w pełni dojrzałe i smaczne.

Jak przechowywać nowalijki?

Aby zachować ich świeżość, przechowuj nowalijki w zimnie i umiarkowanej wilgoci, unikając foliowych woreczków. Po wyjęciu z lodówki, dokładnie umyj warzywa, liściaste części szczególnie dokładnie. Planuj zakupy tak, aby nowalijki wykorzystać w ciągu 3 dni.

Nowalijki to nie tylko pyszne dodatki do potraw, ale również źródło witamin i zdrowia. Zadbaj o swoją dietę i ciesz się smakiem wiosennych warzyw już teraz!