Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
ghost kitchen, czyli wirtualna kuchnia

Ghost kitchen – nowy trend wśród restauracji

Wirtualna kuchnia, czyli ghost kitchen. Czym jest nowy trend? 

 

Stając naprzeciw najnowszym konsumenckim wymaganiom, coraz częściej powstają lokale nazywane ghost kitchen. To nowoczesna forma tworzenia restauracji bez miejsc dla gości, opierająca się tylko na dostawach lub odbiorach osobistych. System został wypracowany szczególnie w czasie trwania pandemii, kiedy goście nie mogli widywać się w miejscach publicznych, chętnie za to zamawiali restauracyjne jedzenie do domu.

 

Właśnie dlatego powstała koncepcja ghost kitchen, która wciąż zachwyca swoją funkcjonalnością. W czasach kiedy pośpiech to stały element codziennego życia wirtualne kuchnie bywają wybawieniem — dzięki nim każdy może zamówić jedzenie będąc w pracy, jadąc autobusem czy siedząc w domu podczas filmowego seansu. 

 

Jakie są mocne strony ghost kitchen? 

Wirtualne kuchnie nie wymagają obsługi kelnerskiej, zatrudniają zatem tylko niezbędnych pracowników — kucharzy oraz mają więcej miejsca do wygospodarowania przestrzeni na przygotowywanie posiłków. Zwiększenie bazy klientów nie musi iść w parze ze zwiększeniem przestrzeni restauracyjnej jak w przypadku tradycyjnych lokali. Ghost kitchens to również generowanie mniejszych kosztów — to sprawia, że stają się bardzo konkurencyjne. Z uwagi na fakt, że ich działalność opiera się na serwowaniu dań na dowóz, z takich usług chętnie korzystają firmy zamawiające catering do biur. 

 

Wnioski badań przeprowadzonych przez National Restaurant Asociation wskazują, że aż 60% osób decyduje się na spożywanie dań poza lokalem restauracji. Restauracje wśród pozostałych wciąż pozostają jedną z często wybieranych form spotkań — to czas, by usiąść ze znajomymi czy z rodziną, wypić dobre wino i skosztować pysznych dań przygotowywanych na miejscu. Nie bez powodu powstały tzw. otwarte kuchnie w restauracjach, aby goście mogli podziwiać kucharzy przygotowujących wykwintne potrawy. 

 

Wielu uważa, że idea ghost kitchens nie tylko zadomowi się na dobre w kulturze gastronomicznej, ale także będzie się prężnie rozwijała. Są odpowiedzią na coraz bardziej zabiegany tryb życia, a także pokazały, że są odporne na pandemię. To tylko kwestia czasu, aby przekonać się, czy nowość pokona tradycję. A może będą współistniały w równowadze?