Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Rosół z głów dorsza / Andrzej Jakomulski

Rosół z głów dorsza to doskonała pozycja rybna zaproponowana przez Andrzeja Jakomulskiego.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Riesling z Winnicy Turnau.

Przygotowanie:

Głowy z dorsza umyj, usuń oczodoły i skrzela. Ostrym nożem wytnij policzki dorszowe. Włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj marchew, por, czosnek, koper. Seler, pietruszkę i cebulę przypiecz na patelni na ciemnobrązowy kolor i dodaj do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu około 4 godzin. Przypraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Do wywaru dodaj dużą łyżkę kaparów i odrobinę białego wina. Policzki smaż na maśle, zaromatyzuj czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Ułóż na głębokim talerzu wraz z marchewką i pietruszką. Zalej wcześniej ugotowanym rosołem.

 

Składniki:

  • 1 kg głów dorsza,
  • 30 g policzków z dorsza,
  • 100 g marchewki,
  • 50 g pietruszki,
  • 50 g selera,
  • 1 cebula,
  • por,
  • koper,
  • kapary,
  • białe wytrawne wino.

Foto: Robert Gauer