Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Jakość mięsa zależy od tego, jak zwierzę było hodowane, zanim stało się kawałkiem białka na twoim talerzu. Karmiona trawą, lokalna krowa to świetna alternatywa dla mięsa z hodowli przemysłowej, sprzedawanego w sklepach spożywczych. Ale wiesz co jest jeszcze lepsze? Dziczyzna. Jest to najlepsze ekologiczne mięso, wolne od antybiotyków. Dlaczego dziczyzna jest odżywczo lepsza od mięsa z hodowli przemysłowej? Dziczyzna jest chudym białkiem o niskiej zawartości tłuszczu, co wynika przede wszystkim z większej aktywności zwierzęcia, a także jego naturalnej diety (w przeciwieństwie do diety zwierząt hodowlanych opartej na ciężkich zbożach i kukurydzy). Dzikie zwierzęta nie są ograniczane, nie wymagają przymusowych antybiotyków oraz mogą swobodnie wędrować i

Po angielsku mówi się: he turn eating into dining i zdanie to doskonale opisuje dokonania Augusta Escoffiera. Wcześniej najważniejszą cechą jedzenia była jego duża ilość, zamiast tego Auguste wolał różnorodność. Podkreślał staranny dobór dań, które ze sobą harmonijnie współgrały. Wyznawał zasadę fait simple, czyli zasadę prostoty. Ktoś mógłby zapytać gdzie ta prostota w haute cuisine? Widać ją w porównaniu z czasami wcześniejszymi. Przed królem kucharzy, kuchnia była przepełniona nadmiarem, skomplikowanymi przepisami oraz ekstrawaganckimi sosami i dodatkami, które przyćmiewały główne składniki dania. Auguste Escoffier opracował nową filozofię gastronomiczną, sławiącą wyrafinowaną prostotę, która jest również filozofią wielu najlepszych szefów kuchni XX i XXI wieku. Najbardziej

Kasztany jadalne są pyszne i zdrowe. Zawierają dużo węglowodanów (45%) i bardzo mało tłuszczu (2-3%), podczas gdy inne orzechy zawierają ponad 50% tłuszczu. Są jak „ziarno, które rośnie na drzewie”, gdyż mają podobne wartości odżywcze do pszenicy i brązowego ryżu. Zawierają 6-8% wysokiej jakości białka i są wolne od cholesterolu. W wielu miastach w Europie i całych Stanach Zjednoczonych uliczni sprzedawcy jesienią i zimą serwują pieczone na gorąco kasztany. Podaje się je w małych papierowych torebkach, które doskonale ogrzewają dłonie w chłodny dzień. Na całym świecie istnieją niezliczone przepisy na dania z kasztanów. Od prostego gulaszu gotującego się na wolnym ogniu po haute cuisine. W

Poke bowl to bardzo sycące danie wywodzące się z kuchni hawajskiej z elementami kuchni japońskiej. Pod koniec XIX i na początku XX wieku duża grupa Japończyków wyemigrowała na Hawaje i w ten oto sposób japońskie nawyki żywieniowe stały się częścią tamtejszej kuchni. W oryginalnej wersji jego podstawą jest ugotowany ryż, surowa, pieczona lub marynowana ryba, sos i ulubione świeże dodatki. Ten przysmak – jak nazwa wskazuje – podawany jest w misce. Sama nazwa poke oznacza „pokrojone na kawałki” i dotyczy w szczególności użytej w przepisie ryby, ale też innych składników, które umieszczone są w misce. Bowl to po prostu miska, w której znajdują się wszystkie elementy