Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą z czasów starożytnych. Był rarytasem, którym częstowano olimpijskich atletów. Jego obecność na polskich stołach zawdzięczamy najprawdopodobniej Janowi III Sobieskiemu. Dziś ten deser jest uwielbiany na całym świecie, a 30 lipca ogłoszono nawet Dniem Sernika!   Przepisów na "ten perfekcyjny" nie brakuje. Są wersje pieczone i gotowane, na ciepło i zimno, ze spodem lub bez

Wino lodowe z Winnicy Turnau poza wyjątkowym smakiem, posiada również niecodzienną historię. Do stworzenia tego unikatowego słodkiego trunku z 2017 roku niezbędne było uzbrojenie się w cierpliwość. Dopiero na początku tego roku, gdy temperatura na winnicy spadła do wymaganych -7 stopni Celsjusza, 20 osób, od godziny 4:00 nad ranem, przez ponad dwie godziny zebrało 3000 kg zamarzniętych winogron odmiany Johanniter. Dzięki precyzyjnemu wyciskaniu, otrzymano niewielką ilość bardzo słodkiego i esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efekt wart był ciężkiej i skomplikowanej pracy, ponieważ słodkie wino wyróżnia się nadzwyczajną, soczystą kwasowością. Świeżo skoszone siano i miód to dominujące aromaty, a każdy łyk uwalnia obfity i soczysty smak,

VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych przed nami! Już w następny weekend (16-17 lipca) spotkamy się w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Kwiaty kojarzą nam się przede wszystkim z przyjemnym zapachem oraz ich dekoracyjną funkcją — swoim wyglądem upiększają wnętrza niezależnie od tego czy mówimy o roślinach ciętych, czy doniczkowych. Czy wiedzieliście o tym, że upiększać mogą także dania na talerzach? Niektóre kwiaty są jadalne i z powodzeniem można używać ich jako uroczy element dekoracji potrawy. Już tysiące lat temu w ten sposób wykorzystywali je starożytni Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Dodają daniom koloru, nieco ekstrawagancji i mnóstwo oryginalności! Niektóre z nich cechują także intrygujące walory smakowe —

Oficjalnie nastało lato, a wraz z nim dłuższe, słoneczne dni i wysokie temperatury na termometrach. Wakacyjna pora roku sprzyja zmianom - nie tylko odcienia naszej skóry i długości rękawów, ale nadszedł również czas na nowe wariacje na talerzu! Z tej okazji Szef Kuchni w restauracji Sublima - Andrzej Jakomulski przygotował dla Państwa nowe menu!  Karta obfituje w dania bazujące na rybach oraz owocach morza, takie jak filet z suma z bobem, chorizo, czarną porzeczką, sosem krewetkowym i sałatką z dzikich ziół czy ceviche z tuńczyka w towarzystwie awokado, mango, kolendry, shimei i limonki.  Fani wołowiny oraz drobiu mogą rozpieścić swoje podniebienia polikami wołowymi z purée