Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Cóż to było za wydarzenie - piękna pogoda, urokliwe otoczenie Winnicy Turnau i oczywiście wyborne smaki szparagów w połączeniu z orzeźwiającym winem! Właśnie pod takim znakiem minęła szefom Siwakowi i Jakomulskiemu zeszła niedziela. Podczas wspólnego posiłku na stołach królowały (oczywiście) szparagi. Na przystawce pojawiły się w kwaszonej wersji wraz z gravlaksem w burakach. Następnie podano bardzo wiosenną zupę krem z młodego szczawiu z jajkiem i oliwą szczypiorkową. Następnie na talerzach znów zagościły szparagi w towarzystwie grillowanej polędwicy wołowej oraz ziemniaka z ogniska. Zwieńczeniem uczty był deser z białej czekolady, rabarbaru oraz truskawek. Zachęcamy do obejrzenia relacji zdjęciowej z wydarzenia!

Maj rozpieszcza nas przyjemną pogodą, ale również bogactwem sezonowych owoców i warzyw. W tym miesiącu można postawić na szczaw, zielony groszek i szczególnie uwielbiane w świecie gastronomii szparagi. Ich zdecydowany smak, jak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że ro warzywo niezmiennie cieszy się ogromną popularnością w naszej części świata. Kulinarne walory rośliny postanowił wykorzystać szef kuchni Andrzej Jakomulski wprowadzając do Restauracji Sublima sezonową kartę na maj. Co w niej znajdziemy? Przystawkę - w postaci szparagów z jajkiem poche, sosem holenderskim oraz szynką parmeńską. Danie główne - na które serwowany jest grillowany tomahawk wieprzowy w towarzystwie szparagów, ziemniaka z ogniska i sosu pieczarkowego. Deser - zaskakujące połączenie zielonego

W ramach akcji „Maj miesiącem Rieslinga” w Winnicy Turnau w Baniewicach organizowane jest wyjątkowe kulinarne wydarzenie! 15 maja odbędzie się zwiedzanie winnicy oraz winiarni które zwieńczy lunch przygotowany przez szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka! Oprócz doskonałego jedzenia nie zabraknie oczywiście też wyśmienitego wina wyselekcjonowanego przez Sommeliera Maurycego Michalaka. Z pewnością podzielimy się z Wami relacją i opowiemy co zaserwowali nasi szefowie! Rezerwacja biletów możliwa jest pod linkiem: bit.ly/PiknikZRieslingiem

Festiwal Wina powraca do Szczecina! Pierwsza edycja tego wydarzenia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i przyciągnęła spektakularną liczbę uczestników — w czasie trwania festiwalu odwiedziło go przeszło pięć tysięcy osób.   Historia wina sięga prawie tak daleko jak historia ludzkości. Najstarsze zapisy babilońskie i egipskie zawierają teksty dotyczące wina i sposobu jego wytwarzania. Było stałym elementem różnych spotkań — pito je zarówno na przyjęciach, jak i na co dzień.    Już w drugiej połowie miesiąca, a konkretnie w dniach 20-22 maja na dużym dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie będzie miała miejsce druga edycja Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego. Od piątku do niedzieli mieszkańcy miasta będą mieć