Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Z okazji Święta Młodego Wina, które przypada na 16 listopada, rozwiewamy wątpliwości dotyczące różnic między młodym, a rocznikowym winem. Młode wina to te, które klienci otrzymują w tym samym roku, w którym miały miejsce zbiory winogron. Wina rocznikowe mogą trafić do sprzedaży najwcześniej po trzech latach od czasu zbioru. Chociaż zazwyczaj w świecie win bardziej cenione są starsze roczniki, młode wino także posiada niewątpliwe zalety. Młode wino polecane jest szczególnie tym osobom, które preferują nuty lekkie i świeże, na przykład cytrusowe, a do tego cenią sobie lekko kwaskowy aromat. Młode wina mają zazwyczaj cierpki smak ze względu na wyższą niż w przypadku wina rocznikowego zawartość

Jako Szefowie Zachodniego Wybrzeża, często organizujemy lub uczestniczymy w kolacjach degustacyjnych. Każde takie wydarzenie to prawdziwe święto dla szefa kuchni i całego zespołu. Dla Gości jest to wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które noszą w pamięci jeszcze przez długi czas. Kolacje degustacyjne to nie jedynie zestaw pysznych dań, ale również celebracja czasu spędzonego na delektowaniu się potrawami przygotowanymi z największą starannością. Menu degustacyjne komponowane jest przez szefa kuchni i jego zespół w taki sposób, by stworzyć harmonię smaków i zachwycić Gości ich różnorodnością. Menu degustacyjne najczęściej składa się z kilku lub kilkunastu dań. Dopasowywane jest zazwyczaj do tematu wieczoru – może być związane z porą roku, świętem

Szef Kuchni Restauracji Sublima Andrzej Jakomulski proponuje jesienne menu. Sprawdźmy, jak ono wygląda i zaczerpmy inspiracji! Pierwszym z wyjątkowych dań jest comber z muflona z sałatką z dzikich ziół, majonezem orzechowym, jeżynami, olejem pietruszkowym i marynowaną kurką. To połączenie wyrazistego smaku mięsa muflona, delikatnej sałatki z dzikich ziół oraz majonezu orzechowego, który nadaje całości niezwykły charakter. Dodatkowo jeżyny dodają nuty słodyczy, olej pietruszkowy nadaje świeżości, a marynowana kurka wzbogaca smakową paletę dania. Kolejną propozycją jest krem dyniowy z mlekiem kokosowym, oliwą dyniową i chipsami z topinamburu. To danie zapewnia idealne połączenie kremowej dyni z lekko słodkim mlekiem kokosowym. Oliwa dyniowa nadaje subtelny smak, a chipsy

W tym tygodniu świętujemy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przybliżymy nieco historię tego wyjątkowego składnika tak wielu dań. Makaron wytwarzany jest na bazie mąki, wody i niekiedy jaj. Powstałe ciasto, które ugniata się z dużą siłą, następnie podlega formowaniu – można wybrać metodę tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub wyciskania. Najbardziej popularnym kształtem makaronu są wstążki, rurki, nitki i świderki. Makaron zazwyczaj gotuje się od kilku do kilkunastu minut, a najbardziej pożądanym efektem jest al dente – makaron musi być sprężysty i stawiać delikatny opór przy gryzieniu. Chociaż makaron z pewnością kojarzy się z kuchnią włoską, najstarsze ślady tego produktu znaleziono w Chinach. Makaron trafił do