Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Menu kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau

To już nasz kolejny wspólny projekt z Winnicą Turnau! Wraz z przyjaciółmi z Poznania i Krakowa, Marcinem Sołtysem oraz Dawidem Łagowskim, mieliśmy przyjemność przygotować kolację degustacyjną w Winnicy.

Niesamowity klimat, cudowni goście i wspaniali gospodarze – w takiej atmosferze gotowanie to czysta radość i satysfakcja! Mamy nadzieję, że nasze menu podołało zadaniu. Poniżej zdradzamy jego sekrety.

Jedną z przystawek zajął się Dawid Łagowski, który przygotował sezonowanego muflona z marynowanym borowikiem, owocami leśnymi, regionalną śmietaną, jarmużem, dynią i olejem porowym. Trunkiem towarzyszącym temu daniu był Classique Brut. Drugą przystawkę zaproponował Marcin Sołtys, szykując dla gości rillettes z gęsi z konfiturą cebulową, porzeczką, czerwonym winem, chlebem, śliwkami, boczkiem, rydzami i demiglas. Drugiej z przystawek patronowało Pinot Noir. Za zupę odpowiedzialny był Andrzej Jakomulski. Jego propozycją była zupa dyniowa z kokosem, passiflorą oraz oliwą chili. Do zupy podane było Chardonnay z 2021 roku.

Jedno z dań głównych przygotował Mariusz Siwak. Podał halibuta z łososiem, krewetkami, dynią, porem oraz langustynkami. Alkoholem towarzyszącym był Seyval. Drugie danie główne stworzył Andrzej Jakomulski, proponując jelenia z lejkowcem, rakami, pasternakiem, trawą żubrową, sosem au jus i ziarnami konopi. Daniu towarzyszył Rondo/Regent z 2020 roku.

Deserami zajęli się Przemysław Góral i Dariusz Kontak. Przemysław zaproponował mleczną czekoladę w połączeniu z orzechem laskowym, piernikiem i czarną porzeczką. Dariusz przyrządził czekoladę z kokosem, bergamotką i lodami sezamowymi. Deserom towarzyszyły Ambre (2016) oraz Szlachetny Zbiór (2022).

To był niezapomniany wieczór!