Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Przed nami czas pełen ciepła, radości i małych cudów! Święta Bożego Narodzenia niosą ze sobą niezwykłą magię, która sprawia, że świat staje się miejscem pełnym dobroci i piękna. Wśród wielu tradycji bożonarodzeniowych na pierwszy plan wysuwa się ta związana z pysznym jedzeniem. Kolacja wigilijna, która tradycyjnie składa się z dwunastu potraw, ma znaczenie nie tylko kulinarne, ale również symboliczne. Każde danie stanowi osobny element, który niesie za sobą ważne znaczenie. Dwanaście dań początkowo związane było symbolicznie z liczbą miesięcy w roku. W niektórych domach wierzono również, że taka ilość potraw zapewni dostatek rodzinie w nowym roku. Tradycje te związały się później z symboliką chrześcijańską

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy moment w roku. To czas pełen tradycji i wspólnego świętowania. Kluczowym punktem świąt jest wieczerze wigilijna, do której zasiadamy razem z bliskimi. Niektóre dania są niemal obowiązkowe w każdym domu, ale coraz częściej na wigilijnych stołach możemy zobaczyć nowoczesne interpretacje klasyków. Święta bez barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy makowca nie byłyby prawdziwymi świętami… Nie ma więc mowy o zastąpieniu tych dań, ale wzbogaceniu kolacji o nowe, ciekawe przepisy, które zaskoczą Twoich gości i sprawią, że Wigilia nabierze nowych smaków. Focaccia – ten nieoczywisty wybór skierowany jest do osób, które uwielbiają włoskie smaki. Niezwykle aromatyczny chlebek z dużą ilością

The Best Chefs to międzynarodowa nagroda dla najlepszych szefów kuchni. To wyjątkowe wyróżnienie, ponieważ jury zwraca uwagę na konkretnych, niezwykle utalentowanych kucharzy, a nie na restauracje, które prowadzą. Nagroda jest stosunkowo młoda, ponieważ jej pierwsza edycja odbyła się dopiero siedem lat temu. Dziś jednak jest jednym z najważniejszych wyróżnień w świecie międzynarodowej kuchni. Co ciekawe, pierwsza gala odbyła się w Warszawie. Jury nagrody składa się między innymi z szefów kuchni, pastry szefów, sommelierów, krytyków i dziennikarzy kulinarnych. Oddają oni anonimowe głosy na nominowanych wcześniej kucharzy. W tym roku gala miała miejsce w Meridzie, w meksykańskim stanie Jukatan. Lista wyróżnionych szefów kuchni objęła sto nazwisk. Na

To już nasz kolejny wspólny projekt z Winnicą Turnau! Wraz z przyjaciółmi z Poznania i Krakowa, Marcinem Sołtysem oraz Dawidem Łagowskim, mieliśmy przyjemność przygotować kolację degustacyjną w Winnicy. Niesamowity klimat, cudowni goście i wspaniali gospodarze – w takiej atmosferze gotowanie to czysta radość i satysfakcja! Mamy nadzieję, że nasze menu podołało zadaniu. Poniżej zdradzamy jego sekrety. Jedną z przystawek zajął się Dawid Łagowski, który przygotował sezonowanego muflona z marynowanym borowikiem, owocami leśnymi, regionalną śmietaną, jarmużem, dynią i olejem porowym. Trunkiem towarzyszącym temu daniu był Classique Brut. Drugą przystawkę zaproponował Marcin Sołtys, szykując dla gości rillettes z gęsi z konfiturą cebulową, porzeczką, czerwonym winem, chlebem, śliwkami,