Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Foodpairing — prawdziwa sztuka

Foodpairing to sztuka parowania smaków. Koncepcja foodpairingu polega na zestawianiu ze sobą różnych składników na podstawie wspólnych elementów aromatycznych.

Co ciekawe, nie tylko składniki o podobnych profilach smakowych współgrają ze sobą, tworząc wyśmienite i nieoczywiste połączenia. Często są one zaskakujące i na pierwszy rzut oka zupełnie niepodobne. Wśród specjalistów od foodpairingu istnieją różne koncepcje na temat tego, w jaki sposób najefektywniej łączyć ze sobą składniki. Niektórzy rozrysowują mapy, dzięki którym wpadają nieraz na ciekawe pomysły.

W foodpairingu znaczenie ma również kolor, bo, jak się okazuje, składniki o podobnych odcieniach świetnie się ze sobą łączą. Na zasadzie kontrastu opiera się za to połączenie smaku słodkiego ze słonym, a najbardziej znanym takim zestawieniem jest słynny słony karmel. Nie należy zapominać także o słodkich sosach, które idealnie komponują się z niektórymi rodzajami mięsa.

Foodpairing jest sztuką, która polega na eksperymentowaniu z tym, co niekonwencjonalne i nieoczywiste. Próby i nowe pomysły kucharzy prowadzą czasem do niezwykłych odkryć, które na stałe wpisują się w jadłospisy wielu z nas.

Do najbardziej nieoczywistych połączeń smakowych, które w ostatnich latach robią w kulinarnym świecie furorę, należą: połączenie białej czekolady i kawioru, truskawki i parmezanu, pomidora z jabłkiem, czekolady i gorgonzoli czy banana i pietruszki.