Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Szampan, czyli symbol elegancji i uroczystych okazji, to alkohol o bogatej historii. Bąbelki w wysokim kieliszku i wyrafinowany smak, który jest dziś ceniony na całym świecie, to rodzaj wina musującego, zawdzięczającego swoją nazwę Szampanii, regionowi Francji. Winorośle w Szampanii uprawiano już w epoce gallo-romańskiej. Produkowane w Szampanii wina zaliczano do „win francuskich”, które zyskiwały sławę w całej Europie. Alkohol z tego regionu popularny był na dworach francuskich oraz angielskich. Jeszcze większą popularnością szampan zaczął się cieszyć, gdy jego produkcja polegała na naturalnym gazowaniu – dzięki utoczeniu z beczki przed końcem pierwszej fermentacji. Rewolucjonistą w produkcji szampana był mnich Dom Pierre Pérignon (1638-1715). Dzięki niemu wprowadzono korek z

Słodki, kremowy i lekki – ulubiony deser milionów ludzi na całym świecie! Mowa o serniku, którego międzynarodowe święto przypada na 30 lipca. Historia tego deseru sięga tysięcy lat wstecz, ponieważ istnieją zapiski o cieście podobnym do dzisiejszego sernika z czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Ciasto to było popularne również w średniowieczu, ponieważ przygotowanie go było niezwykle proste – ówczesne przepisy zawierały w sobie jedynie ser, jajka i miód. Wraz z rozwojem cukiernictwa, serniki zaczęto urozmaicać, eksperymentując z klasycznym smakiem. Dodawano owoce, kakao czy bakalie, a w późniejszym okresie również bitą śmietanę, która sprawiała, że masa serowa zyskiwała na puszystości. Chociaż już tradycyjny, polski sernik to prawdziwa

Już po raz ósmy, w dniach 15 – 16 lipca 2023 roku, tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii. Jak co roku, powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest dla

Lato w pełni! To idealny czas na wypróbowanie czegoś nowego – najlepiej dania, które nas schłodzi, a przy tym będzie orzeźwiające i aromatyczne. Letnie zupy, czyli chłodniki, zazwyczaj przygotowuje się niezwykle łatwo. Najbardziej popularnym chłodnikiem w Polsce jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi botwinka. Ważnym elementem jest również jogurt lub kefir, które zapewniają kremową konsystencję. Nieodłącznym elementem chłodnika litewskiego jest jajko! W Hiszpanii odpowiednikiem chłodnika jest gazpacho, czyli tradycyjna zupa na zimno. Przygotowywana jest ze blendowanych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem. Orzeźwienie zapewnione jest przez pikantny smak i aromatyczne przyprawy. Na Bałkanach popularny jest za to tarator, czyli chłodnik,