Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Lato zbliża się ku końcowi, ostatnie promienie sierpniowego słońca za nami… Nadchodzi wyczekiwana jesień! Wejdź w sezon jesienny, rozkoszując się paletą sezonowych smaków. W sobotę 23 września o godzinie 18:00 w Restauracji Sublima będziemy mieli przyjemność stworzyć dla Was niezapomniane doświadczenie, które będzie opierało się na prawdziwie jesiennych potrawach. Kolacja degustacyjna z wine paringiem to celebracja nowego sezonu, na który wielu z nas czekało. Jesień przynosi ze sobą ogromną paletę smaków i aromatów, a my zapraszamy Was na sezonową podróż. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem chłodniejszych dni, docenisz czas, który obfituje w wyjątkowe przysmaki. Kolację przygotują: Andrzej Jakomulski, Mariusz Siwak, Przemysław Góral, Dariusz Kontak, a także

Podróże to nie tylko odkrywanie pięknych zabytków i zachwyty nad krajobrazem. Podróżowanie umożliwia przede wszystkim poznanie innych kultur i tradycji. Jednym ze sposobów na współczesne podróże jest turystyka kulinarna. Ta forma odkrywania najdalszych zakątków świata staje się coraz popularniejsza. Gromadzenie doznań kulinarnych staje się priorytetem dla osób, które wierzą w niezwykłą moc jedzenia – można za jego pośrednictwem poznać kulturę, a także zwyczaje mieszkańców różnych krajów i miast. Kulinarni turyści mają różne strategie planowania swoich smakowych podróży. Celem może być spróbowanie lokalnych potraw, ale również odwiedzenie konkretnej restauracji. Podróżnicy przygotowują mapę, na której zaznaczają lokale gastronomiczne, ale również przygotowują spis najbardziej popularnych dań danego regionu.

Świat prestiżowych restauracji jest pełen pasji i smaków, ale również niesamowitych emocji! W tej branży istnieje wiele prestiżowych nagród, o które latami starają się najzdolniejsi szefowie kuchni z całego świata. Najbardziej znanym wyróżnieniem są Gwiazdki Michelin. Przyznawane są przez Michelin Guide, a ich skala wynosi od 1 do 3. Jedna gwiazdka w przewodniku oznacza restaurację „godną uwagi”, dwie gwiazdki to informacja o tym, że dane miejsce „warto odwiedzić”, a trzy gwiazdki świadczą o tym, że miejsce należy „zobaczyć koniecznie”. Pierwszą restauracją w Polsce, która została uhonorowana gwiazdką Michelin, było Atelier Amaro w Warszawie. Na ten moment w Polsce znajduje się pięć restauracji z tym

Kuchnia PRL to dania, które pamięta wielu z nas. Chociaż dziś rzadko kto podejmuje się ich przygotowania, warto wrócić pamięcią do niektórych przepisów. Kuchnia z drugiej połowy XX wieku w Polsce cechowała się przede wszystkim prostotą, co wynikało z potrzeby oszczędności oraz z faktu, że na rynku wiele produktów było po prostu niedostępnych. Legendarnymi smakołykami z tamtego okresu są między innymi: zupa „nic”, mortadela, babka ziemniaczana czy zimne nóżki. Na uwagę zasługuje również paprykarz szczeciński. Sprzedawany w miedzianych puszkach przysmak do smarowania podbił serca Polaków już w latach 60. Jeśli chcesz podjąć się zrobienia paprykarza w domu, będą Ci potrzebne: wędzona ryba, marchewka, ryż, cebula, pietruszka,