Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

W tym tygodniu świętujemy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przybliżymy nieco historię tego wyjątkowego składnika tak wielu dań. Makaron wytwarzany jest na bazie mąki, wody i niekiedy jaj. Powstałe ciasto, które ugniata się z dużą siłą, następnie podlega formowaniu – można wybrać metodę tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub wyciskania. Najbardziej popularnym kształtem makaronu są wstążki, rurki, nitki i świderki. Makaron zazwyczaj gotuje się od kilku do kilkunastu minut, a najbardziej pożądanym efektem jest al dente – makaron musi być sprężysty i stawiać delikatny opór przy gryzieniu. Chociaż makaron z pewnością kojarzy się z kuchnią włoską, najstarsze ślady tego produktu znaleziono w Chinach. Makaron trafił do

Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, który przypada na 20 października, przybliżamy szczegóły kariery wirtuozów smaku! Szef kuchni to stanowisko, na którym trzeba wykazywać się nie tylko niezwykłym talentem kulinarnym, ale również doskonałą organizacją i odpowiedzialnością. Do zadań szefa należy zarządzanie personelem, układanie menu w restauracji, organizacja zaopatrzenia oraz współpraca z innymi. Kwalifikacje zawodowe, jakimi powinien wyróżniać się kandydat na to stanowisko, to ukończenie szkoły branżowej lub technikum gastronomicznego. Jednak nie jest to niezbędne – wielu znakomitych szefów kuchni ukończyło rozmaite kursy, które dały im przydatne w pracy narzędzia i umiejętności. Ważne jest również zaangażowanie – aktywne uczestnictwo w konkursach, organizacja kolacji degustacyjnych czy praca

W samym sercu pełnego pasji świata kulinariów znajdują się ponadprzeciętnie utalentowani szefowie kuchni. To oni zamieniają potrawy w małe dzieła sztuki i wyznaczają nowe kierunki w gastronomii. Którzy szefowie są najlepsi na świecie? Joël Robuchon – pochodzący z Francji niekwestionowany autorytet w świecie kuchni. Był rekordzistą, jeśli chodzi o zdobywanie gwiazdek Michelin. W swojej karierze udało mu się zgromadzić ich aż 32. Miał swoje restauracje między innymi w Nowym Jorku, Hongkongu czy Londynie. Po jego śmierci lokale te dalej utrzymują się na wysokim poziomie. Alain Ducasse – aktualny rekordzista. Dorobił się 21 gwiazdek, a w szczytowym momencie kariery prowadził… ponad 30 restauracji! W 1999 roku

Niedawno odbyła się kolacja degustacyjna z wine pairingiem w Restauracji Sublima. Tematem przewodnim była jesień, czyli pora roku pełna inspiracji kulinarnych. Paleta barw, którą niedługo zobaczymy w parkach i lasach odpowiada temu, co można spotkać w tym okresie w kuchni. Jesienne bogactwo smaków zagościło także na talerzach Gości podczas kolacji degustacyjnej. Jako przystawkę zaproponowaliśmy troć z rokitnikiem, kawą, burakiem, kasztanem, truflą i majonezem orzechowym (danie autorstwa Jacka Krakowiaka), a także muflona z konopią, grzybami, czekoladą, szpinakiem i jeżynami (przygotowanie Arkadiusza Korzenia). Towarzyszyło im wino Chardonnay i Pinot Noir z Winnicy Turnau. Następnie podany został krem z rukwi z czarną rzodkwią, babą ziemniaczaną, lejkowcem dętym i