Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Najlepsze szkoły kucharskie na świecie – gdzie uczą się przyszli mistrzowie? Sztuka kulinarna staje się coraz bardziej prestiżowym zawodem. Wiele osób marzy o karierze kucharskiej i osiągnięciu mistrzostwa w kulinarnym rzemiośle. Które instytucje uważane są za najlepsze szkoły gastronomiczne na świecie? Le Cordon Bleu – ta francuska szkoła jest jednym z najstarszych i najbardziej prestiżowych instytutów kulinarnych na świecie. Choć wywodzi się z Francji, dziś ma kampusy również w Londynie, Ottawie czy Bangkoku. Szkoła oferuje różnorodne kursy o zróżnicowanym stopniu zaawansowania oraz w różnych dziedzinach, w tym również w cukiernictwie. Apicius – szkoła znajduje się we Florencji i co roku proponuje obszerną gamę warsztatów, wykładów i

Platforma Pyszne.pl przygotowała Raport Food Trendów, na podstawie którego wyróżniono cztery kierunki, w których rozwijać się będzie polska kuchnia w 2024 roku. Mood food – pod tą etykietą kryje się rodzaj jedzenia, które wywołuje poczucie komfortu. Ulubione dania, przekąski spożywane zamiast głównego posiłku – w cenie będzie to, co wywołuje pozytywne emocje i sprawia, że nasz dzień staje się lepszy. Fuzja kultur – przed nami prawdziwa rewolucja! Polacy, poszukując nowych smaków, wcale nie odrzucają rodzimych pyszności. Przed szefami kuchni będzie stało wyzwanie połączenia rozmaitych kultur z kuchnią polską. Zero heores – tak został nazwany trend, który polega na wybieraniu marek, produktów i restauracji, które stawiają na

Restauracja Sublima, której szefem kuchni jest niezastąpiony Andrzej Jakomulski, prezentuje nową kartę! Menu obfituje w ciekawe połączenia smaków, nietuzinkowe dania i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Sprawdźmy, co kryje się w karcie! Wśród przystawek królują tatary – wołowy oraz z pieczonego bakłażana. Temu pierwszemu towarzyszą między innymi marynowane rydze i kurki, a propozycja roślinna podawana jest z suszonymi pomidorami, purée z białej fasoli oraz zieloną pastą curry. Oprócz tego w przystawkach znajdziemy śledzia, przegrzebki oraz tartę z cebuli i jabłek. Propozycje sałatkowe to sałatka z pomidorem, oliwkami, malinami, rucolą oraz burratą i klasyczna sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, krewetkami i chorizo. Dla miłośników makaronów przygotowano ravioloni z

Branża gastronomiczna to jedna z najbardziej dynamicznych dziedzin — w ciągłym ruchu, pod wpływem zmieniających się trendów, ewoluujących gustów klientów i globalnych przemian. Świat kulinariów sprawnie dostosowuje się do zmiennych warunków, nie pozostawiając miejsca na stagnację. Cały czas pojawiają się nowe ścieżki, kreatywne pomysły oraz inspiracje, stale aktualizując kulinarne horyzonty. Jak zatem prezentował się rok 2023 w gastronomii? Trendów i przewidywań na ten rok było wiele. Warto wspomnieć o tych, które sprawdziły się w restauracjach i wydaje się, że na stałe zagoszczą w świecie gastronomii. Less waste – ten trend to odpowiedź na wyzwania ekologiczne, które stoją przed każdym z nas. Nadmierna produkcja odpadów to