Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy moment w roku. To czas pełen tradycji i wspólnego świętowania. Kluczowym punktem świąt jest wieczerze wigilijna, do której zasiadamy razem z bliskimi. Niektóre dania są niemal obowiązkowe w każdym domu, ale coraz częściej na wigilijnych stołach możemy zobaczyć nowoczesne interpretacje klasyków. Święta bez barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy makowca nie byłyby prawdziwymi świętami… Nie ma więc mowy o zastąpieniu tych dań, ale wzbogaceniu kolacji o nowe, ciekawe przepisy, które zaskoczą Twoich gości i sprawią, że Wigilia nabierze nowych smaków. Focaccia – ten nieoczywisty wybór skierowany jest do osób, które uwielbiają włoskie smaki. Niezwykle aromatyczny chlebek z dużą ilością

The Best Chefs to międzynarodowa nagroda dla najlepszych szefów kuchni. To wyjątkowe wyróżnienie, ponieważ jury zwraca uwagę na konkretnych, niezwykle utalentowanych kucharzy, a nie na restauracje, które prowadzą. Nagroda jest stosunkowo młoda, ponieważ jej pierwsza edycja odbyła się dopiero siedem lat temu. Dziś jednak jest jednym z najważniejszych wyróżnień w świecie międzynarodowej kuchni. Co ciekawe, pierwsza gala odbyła się w Warszawie. Jury nagrody składa się między innymi z szefów kuchni, pastry szefów, sommelierów, krytyków i dziennikarzy kulinarnych. Oddają oni anonimowe głosy na nominowanych wcześniej kucharzy. W tym roku gala miała miejsce w Meridzie, w meksykańskim stanie Jukatan. Lista wyróżnionych szefów kuchni objęła sto nazwisk. Na

To już nasz kolejny wspólny projekt z Winnicą Turnau! Wraz z przyjaciółmi z Poznania i Krakowa, Marcinem Sołtysem oraz Dawidem Łagowskim, mieliśmy przyjemność przygotować kolację degustacyjną w Winnicy. Niesamowity klimat, cudowni goście i wspaniali gospodarze – w takiej atmosferze gotowanie to czysta radość i satysfakcja! Mamy nadzieję, że nasze menu podołało zadaniu. Poniżej zdradzamy jego sekrety. Jedną z przystawek zajął się Dawid Łagowski, który przygotował sezonowanego muflona z marynowanym borowikiem, owocami leśnymi, regionalną śmietaną, jarmużem, dynią i olejem porowym. Trunkiem towarzyszącym temu daniu był Classique Brut. Drugą przystawkę zaproponował Marcin Sołtys, szykując dla gości rillettes z gęsi z konfiturą cebulową, porzeczką, czerwonym winem, chlebem, śliwkami,

Foodpairing to sztuka parowania smaków. Koncepcja foodpairingu polega na zestawianiu ze sobą różnych składników na podstawie wspólnych elementów aromatycznych. Co ciekawe, nie tylko składniki o podobnych profilach smakowych współgrają ze sobą, tworząc wyśmienite i nieoczywiste połączenia. Często są one zaskakujące i na pierwszy rzut oka zupełnie niepodobne. Wśród specjalistów od foodpairingu istnieją różne koncepcje na temat tego, w jaki sposób najefektywniej łączyć ze sobą składniki. Niektórzy rozrysowują mapy, dzięki którym wpadają nieraz na ciekawe pomysły. W foodpairingu znaczenie ma również kolor, bo, jak się okazuje, składniki o podobnych odcieniach świetnie się ze sobą łączą. Na zasadzie kontrastu opiera się za to połączenie smaku słodkiego ze