Kolacja wigilijna w nowej odsłonie
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy moment w roku. To czas pełen tradycji i wspólnego świętowania. Kluczowym punktem świąt jest wieczerze wigilijna, do której zasiadamy razem z bliskimi. Niektóre dania są niemal obowiązkowe w każdym domu, ale coraz częściej na wigilijnych stołach możemy zobaczyć nowoczesne interpretacje klasyków. Święta bez barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy makowca nie byłyby prawdziwymi świętami… Nie ma więc mowy o zastąpieniu tych dań, ale wzbogaceniu kolacji o nowe, ciekawe przepisy, które zaskoczą Twoich gości i sprawią, że Wigilia nabierze nowych smaków. Focaccia – ten nieoczywisty wybór skierowany jest do osób, które uwielbiają włoskie smaki. Niezwykle aromatyczny chlebek z dużą ilością
The Best Chefs Awards 2023
The Best Chefs to międzynarodowa nagroda dla najlepszych szefów kuchni. To wyjątkowe wyróżnienie, ponieważ jury zwraca uwagę na konkretnych, niezwykle utalentowanych kucharzy, a nie na restauracje, które prowadzą. Nagroda jest stosunkowo młoda, ponieważ jej pierwsza edycja odbyła się dopiero siedem lat temu. Dziś jednak jest jednym z najważniejszych wyróżnień w świecie międzynarodowej kuchni. Co ciekawe, pierwsza gala odbyła się w Warszawie. Jury nagrody składa się między innymi z szefów kuchni, pastry szefów, sommelierów, krytyków i dziennikarzy kulinarnych. Oddają oni anonimowe głosy na nominowanych wcześniej kucharzy. W tym roku gala miała miejsce w Meridzie, w meksykańskim stanie Jukatan. Lista wyróżnionych szefów kuchni objęła sto nazwisk. Na
Menu kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau
To już nasz kolejny wspólny projekt z Winnicą Turnau! Wraz z przyjaciółmi z Poznania i Krakowa, Marcinem Sołtysem oraz Dawidem Łagowskim, mieliśmy przyjemność przygotować kolację degustacyjną w Winnicy. Niesamowity klimat, cudowni goście i wspaniali gospodarze – w takiej atmosferze gotowanie to czysta radość i satysfakcja! Mamy nadzieję, że nasze menu podołało zadaniu. Poniżej zdradzamy jego sekrety. Jedną z przystawek zajął się Dawid Łagowski, który przygotował sezonowanego muflona z marynowanym borowikiem, owocami leśnymi, regionalną śmietaną, jarmużem, dynią i olejem porowym. Trunkiem towarzyszącym temu daniu był Classique Brut. Drugą przystawkę zaproponował Marcin Sołtys, szykując dla gości rillettes z gęsi z konfiturą cebulową, porzeczką, czerwonym winem, chlebem, śliwkami,
Foodpairing — prawdziwa sztuka
Foodpairing to sztuka parowania smaków. Koncepcja foodpairingu polega na zestawianiu ze sobą różnych składników na podstawie wspólnych elementów aromatycznych. Co ciekawe, nie tylko składniki o podobnych profilach smakowych współgrają ze sobą, tworząc wyśmienite i nieoczywiste połączenia. Często są one zaskakujące i na pierwszy rzut oka zupełnie niepodobne. Wśród specjalistów od foodpairingu istnieją różne koncepcje na temat tego, w jaki sposób najefektywniej łączyć ze sobą składniki. Niektórzy rozrysowują mapy, dzięki którym wpadają nieraz na ciekawe pomysły. W foodpairingu znaczenie ma również kolor, bo, jak się okazuje, składniki o podobnych odcieniach świetnie się ze sobą łączą. Na zasadzie kontrastu opiera się za to połączenie smaku słodkiego ze