Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Platforma Pyszne.pl przygotowała Raport Food Trendów, na podstawie którego wyróżniono cztery kierunki, w których rozwijać się będzie polska kuchnia w 2024 roku. Mood food – pod tą etykietą kryje się rodzaj jedzenia, które wywołuje poczucie komfortu. Ulubione dania, przekąski spożywane zamiast głównego posiłku – w cenie będzie to, co wywołuje pozytywne emocje i sprawia, że nasz dzień staje się lepszy. Fuzja kultur – przed nami prawdziwa rewolucja! Polacy, poszukując nowych smaków, wcale nie odrzucają rodzimych pyszności. Przed szefami kuchni będzie stało wyzwanie połączenia rozmaitych kultur z kuchnią polską. Zero heores – tak został nazwany trend, który polega na wybieraniu marek, produktów i restauracji, które stawiają na

Restauracja Sublima, której szefem kuchni jest niezastąpiony Andrzej Jakomulski, prezentuje nową kartę! Menu obfituje w ciekawe połączenia smaków, nietuzinkowe dania i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Sprawdźmy, co kryje się w karcie! Wśród przystawek królują tatary – wołowy oraz z pieczonego bakłażana. Temu pierwszemu towarzyszą między innymi marynowane rydze i kurki, a propozycja roślinna podawana jest z suszonymi pomidorami, purée z białej fasoli oraz zieloną pastą curry. Oprócz tego w przystawkach znajdziemy śledzia, przegrzebki oraz tartę z cebuli i jabłek. Propozycje sałatkowe to sałatka z pomidorem, oliwkami, malinami, rucolą oraz burratą i klasyczna sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, krewetkami i chorizo. Dla miłośników makaronów przygotowano ravioloni z

Branża gastronomiczna to jedna z najbardziej dynamicznych dziedzin — w ciągłym ruchu, pod wpływem zmieniających się trendów, ewoluujących gustów klientów i globalnych przemian. Świat kulinariów sprawnie dostosowuje się do zmiennych warunków, nie pozostawiając miejsca na stagnację. Cały czas pojawiają się nowe ścieżki, kreatywne pomysły oraz inspiracje, stale aktualizując kulinarne horyzonty. Jak zatem prezentował się rok 2023 w gastronomii? Trendów i przewidywań na ten rok było wiele. Warto wspomnieć o tych, które sprawdziły się w restauracjach i wydaje się, że na stałe zagoszczą w świecie gastronomii. Less waste – ten trend to odpowiedź na wyzwania ekologiczne, które stoją przed każdym z nas. Nadmierna produkcja odpadów to

Przed nami czas pełen ciepła, radości i małych cudów! Święta Bożego Narodzenia niosą ze sobą niezwykłą magię, która sprawia, że świat staje się miejscem pełnym dobroci i piękna. Wśród wielu tradycji bożonarodzeniowych na pierwszy plan wysuwa się ta związana z pysznym jedzeniem. Kolacja wigilijna, która tradycyjnie składa się z dwunastu potraw, ma znaczenie nie tylko kulinarne, ale również symboliczne. Każde danie stanowi osobny element, który niesie za sobą ważne znaczenie. Dwanaście dań początkowo związane było symbolicznie z liczbą miesięcy w roku. W niektórych domach wierzono również, że taka ilość potraw zapewni dostatek rodzinie w nowym roku. Tradycje te związały się później z symboliką chrześcijańską