Superfoods: najzdrowsza żywność?
Superfoods, znane również jako „superżywność” to termin, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Dlaczego niektóre produkty spożywcze można uznać za superfoods, a innych nie? Superfood to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w wiele wartości odżywczych, korzystnie wpływająca na organizm. Początkowo pod tą nazwą promowano produkty, które rzekomo miały właściwości lecznicze, a nawet wydłużyć życie. Jednak termin „superfood” stał się bardziej rodzajem narzędzia marketingowego, mającego zachęcać do zakupu nowych produktów. Dziś za superfood uznaje się żywność, która zawiera wyjątkowo dużą ilość mikroskładników odżywczych. Produkty te wspierają naszą odporność dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz dostarczają nam niezbędną dawkę witamin i minerałów.
Współczesne cukiernictwo
Cukiernictwo to dziedzina, która wciąż przechodzi niezwykłe rewolucje. W tej profesji ciężko się nudzić! Sztuka przyrządzania słodkości to nie tylko dbałość o wrażenia smakowe i estetyczne, ale kombinacja nauki, kreatywności i pasji, która podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Cukiernicy eksperymentują na co dzień z wielkim zaangażowaniem, by móc zaskakiwać klientów smakiem oraz formą swoich arcydzieł. W jakim kierunku podąża współczesne cukiernictwo? Nietypowe smaki – dawno minęły już czasy, gdy jedyny wybór leżał pomiędzy truskawką a wanilią… Dziś nawet tradycyjne smaki zyskują nowy wymiar dzięki niesamowitym i eksperymentalnym połączeniom. Czekolada z solą lub awokado, ciasto z fasoli lub sorbet z pieprzem. To tylko
Najlepsze szkoły kucharskie na świecie
Najlepsze szkoły kucharskie na świecie – gdzie uczą się przyszli mistrzowie? Sztuka kulinarna staje się coraz bardziej prestiżowym zawodem. Wiele osób marzy o karierze kucharskiej i osiągnięciu mistrzostwa w kulinarnym rzemiośle. Które instytucje uważane są za najlepsze szkoły gastronomiczne na świecie? Le Cordon Bleu – ta francuska szkoła jest jednym z najstarszych i najbardziej prestiżowych instytutów kulinarnych na świecie. Choć wywodzi się z Francji, dziś ma kampusy również w Londynie, Ottawie czy Bangkoku. Szkoła oferuje różnorodne kursy o zróżnicowanym stopniu zaawansowania oraz w różnych dziedzinach, w tym również w cukiernictwie. Apicius – szkoła znajduje się we Florencji i co roku proponuje obszerną gamę warsztatów, wykładów i
Kulinarne trendy w 2024 roku
Platforma Pyszne.pl przygotowała Raport Food Trendów, na podstawie którego wyróżniono cztery kierunki, w których rozwijać się będzie polska kuchnia w 2024 roku. Mood food – pod tą etykietą kryje się rodzaj jedzenia, które wywołuje poczucie komfortu. Ulubione dania, przekąski spożywane zamiast głównego posiłku – w cenie będzie to, co wywołuje pozytywne emocje i sprawia, że nasz dzień staje się lepszy. Fuzja kultur – przed nami prawdziwa rewolucja! Polacy, poszukując nowych smaków, wcale nie odrzucają rodzimych pyszności. Przed szefami kuchni będzie stało wyzwanie połączenia rozmaitych kultur z kuchnią polską. Zero heores – tak został nazwany trend, który polega na wybieraniu marek, produktów i restauracji, które stawiają na