Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Znajomość zasad nakrycia stołu to przydatna umiejętność, zarówno w sytuacji, w której organizujemy przyjęcie, jak i wówczas, gdy sami jesteśmy gośćmi. Przedstawiamy mały przewodnik: SZKŁO Przygotowanie zaczyna się od szklanki z wodą, którą umieszcza się nad nożem stołowym każdego gościa. Pozostałe szklanki są następnie układane wokół tego naczynia. Kieliszek do szampana może znajdować się między szklanką wody a kieliszkami do wina. Jak rozróżnić kieliszki do wina? Kieliszek do czerwonego wina ma szerszą kulę i można go trzymać w dłoni. Natomiast kieliszek do wina białego to ten z dłuższą nóżką i cylindryczną kulą. Należy go trzymać wyłącznie za nóżkę. Kieliszek do sherry jest mniejszy od pozostałych, powinien znajdować się po

Organizacja przyjęcia może okazać się nie lada wyzwaniem. Istnieje kilka podstawowych zasad etykiety kulinarnej, których należy przestrzegać, aby sprostać zadaniu. Zawsze bierz pod uwagę aktualny sezon, aby wybrać motyw przewodni dekoracji stołu i opracować sezonowe menu pełne lokalnych produktów. Warto planować z wyprzedzeniem. W zależności od tego, ilu gości będziesz mieć, powinieneś rozważyć zatrudnienie szefa kuchni, abyś mógł cieszyć się przyjęciem i gośćmi. Jeśli jest to mała kolacja i będziesz w stanie zarówno gotować dla swoich gości, jak i zapewnić im swoje towarzystwo, nie zapomnij wcześniej się przygotować! Stwórz listę zakupów z wyprzedzeniem, żeby zapobiec stresowi. Jeśli zastanawiasz się nad dekoracjami stołu w jadalni, pamiętaj

Na początku XXI wieku rozpętała się nagonka na sól. Podnoszono, że wszyscy jemy jej za dużo. Ostatnimi czasy chlorek sodu jako niezbędna substancja chemiczna dla ludzkiego metabolizmu wrócił do łask. Uważa się, że sól jest jednym z filarów cywilizacji, ponieważ umożliwiała konserwację żywności oraz była jednym z najwcześniej wytwarzanych towarów i jednym z pierwszych artykułów, którymi handlowano. Sól produkowano od wieków jedną z trzech podstawowych metod: przez odparowanie wody morskiej (w wodach oceanicznych jest 36 biliardów ton rozpuszczonej soli), przez wykopanie jej z ziemi lub przez ekstrakcję skrystalizowanej soli w postaci solanki (w skorupie ziemskiej dostępny jest 1 biliard ton soli kamiennej). Światowa roczna produkcja

Zima w pełni, długie wieczory i mroźna temperatura za oknem. Aby wspomóc Was w przebrnięciu przez ten wymagający okres, Szef Kuchni restauracji Sublima Andrzej Jakomulski wprowadził nową kartę dań. Pracował długo i wytrwale, aby zaskoczyć Was efektami tej kreatywnej podróży obfitującej w nietuzinkowe, oryginalne, autorskie połączenia smakowe. Powszechnie wiadomo, że proces zmiany karty w restauracji to – jak sama nazwa wskazuje – proces. Trzeba dokładnie przemyśleć strategię, aby zadbać o potrzeby gości o różnorodnych upodobaniach, sprawną organizację kuchni oraz stworzyć możliwość artystycznego wyrazu Szefom Kuchni. Krótka karta wymaga umiejętności planowania menu, rozumienia kulinarnych trendów i doskonałej znajomości swoich gości, czyli po prostu dużego zaangażowania w prowadzenie restauracji. Andrzej Jakomulski włożył wiele serca i