Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

#EUchooseSafeFood   Na czym polega safe food? To promowanie zdrowej żywności oraz edukowanie mieszkańców o produktach, które kupują i spożywają. Kampania działa już drugi rok i buduje coraz większą sieć świadomych konsumentów, którzy będą wybierać zdrowe produkty.   Safe Food to dbanie o żywność. Kampania zwraca uwagę na przestrzeganie dat przydatności oraz podpowiada, co można zrobić z jedzeniem, którego termin przydatności skończył się niedawno.  #EUchooseSafeFood przedstawia również zdrowe suplementy diety i informuje o pojawieniu się nowych alergenów.    Inicjatywa ma pomóc nie tylko indywidualnym klientom, ale także lokalom gastronomicznym, które przygotowują potrawy dla gości. Restauracje powinny informować o alergenach w karcie dań i stawiać na produkty najlepszej jakości. Dzięki #EUchooseSafeFood

Wirtualna kuchnia, czyli ghost kitchen. Czym jest nowy trend?    Stając naprzeciw najnowszym konsumenckim wymaganiom, coraz częściej powstają lokale nazywane ghost kitchen. To nowoczesna forma tworzenia restauracji bez miejsc dla gości, opierająca się tylko na dostawach lub odbiorach osobistych. System został wypracowany szczególnie w czasie trwania pandemii, kiedy goście nie mogli widywać się w miejscach publicznych, chętnie za to zamawiali restauracyjne jedzenie do domu.   Właśnie dlatego powstała koncepcja ghost kitchen, która wciąż zachwyca swoją funkcjonalnością. W czasach kiedy pośpiech to stały element codziennego życia wirtualne kuchnie bywają wybawieniem — dzięki nim każdy może zamówić jedzenie będąc w pracy, jadąc autobusem czy siedząc w domu podczas filmowego

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków. Dobieranie odpowiednich składników, wydobywanie smaku z potraw oraz łączenie różnych produktów to zadanie, z którym kucharze mierzą się od początków tego zawodu. Ta umiejętność od zawsze w dużej mierze wpływała na sukces kulinarny restauracji. Foodpairing, bo tak właśnie nazywa się eksperymentowanie z łączeniem różnych produktów, to bardzo stara metoda tworzenia nowych, ulepszonych potraw. Dzięki tej metodzie odkryliśmy, jak może smakować kaczka z jabłkiem lub pasztet z żurawiną.    Współczesny foodpairing zaczął ewoluować w latach dziewięćdziesiątych, a proces ten rozpoczął szef kuchni z restauracji "The Fat Duck" – Heston Blumenthal. To on jako pierwszy odkrył, że czekolada dobrze komponuje się z odrobiną

  Pierwsze promienie słońca zwiastują pojawienie się naszych wyczekiwanych dań — karkówka, warzywa, czy nawet camembert z grilla. To ulubione potrawy wszystkich miłośników barbecue, a coraz więcej osób próbuje dostosować swoją dietę oraz alergie pokarmowe w taki sposób, aby móc korzystać z grillowanych przyjemności.    W związku z zamiłowaniem gości do dań tego typu restauracje co roku starają się przygotować menu, które nie tylko zapewni ten niepowtarzalny smak potraw, ale także wykaże się kreatywnością w tworzeniu dań. Nawet dla osób niespożywających mięsa pojawia się rozwiązanie, jakim są np. klasyczne warzywa grillowane bądź wegańskie burgery z ciecierzycy i fasoli. Dla amatorów potraw mięsnych zwykle pojawia się karkówka,