Zdrowe gotowanie, czyli dania z grilla
Pierwsze promienie słońca zwiastują pojawienie się naszych wyczekiwanych dań — karkówka, warzywa, czy nawet camembert z grilla. To ulubione potrawy wszystkich miłośników barbecue, a coraz więcej osób próbuje dostosować swoją dietę oraz alergie pokarmowe w taki sposób, aby móc korzystać z grillowanych przyjemności. W związku z zamiłowaniem gości do dań tego typu restauracje co roku starają się przygotować menu, które nie tylko zapewni ten niepowtarzalny smak potraw, ale także wykaże się kreatywnością w tworzeniu dań. Nawet dla osób niespożywających mięsa pojawia się rozwiązanie, jakim są np. klasyczne warzywa grillowane bądź wegańskie burgery z ciecierzycy i fasoli. Dla amatorów potraw mięsnych zwykle pojawia się karkówka,
Metoda sous-vide uwielbiana przez Szefów Kuchni
Gotowanie pod próżnią (j. fr. sous vide) jest uważane za jedną z najzdrowszych metod przyrządzania potraw. Pozwala także ”uwięzić” w zapakowanym próżniowo pojemniku wszelkie aromaty oraz składniki odżywcze. W dobie fast foodów sous-vide jest jedną z ulubionych metod szefów kuchni ceniących fine dining, choć równie mocno doceniają ją także restauracyjni goście. Dzięki wolnemu i długiemu procesowi gotowania składniki nie tracą niezbędnych wartości i nie potrzebują żadnych wzmacniaczy smaku. Dania bronią się same — aromat zostaje wydobyty w naturalny sposób, a to stanowi gwarancję pełnowartościowej zawartości talerza. Na czym polega metoda sous-vide? To nic innego jak poddanie żywności obróbce cieplnej, dodatkowo zamkniętej w szczelnym opakowaniu próżniowym. Proces
Król ciast – sernik od kuchni
Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą z czasów starożytnych. Był rarytasem, którym częstowano olimpijskich atletów. Jego obecność na polskich stołach zawdzięczamy najprawdopodobniej Janowi III Sobieskiemu. Dziś ten deser jest uwielbiany na całym świecie, a 30 lipca ogłoszono nawet Dniem Sernika! Przepisów na "ten perfekcyjny" nie brakuje. Są wersje pieczone i gotowane, na ciepło i zimno, ze spodem lub bez
Czym jest wino lodowe?
Wino lodowe z Winnicy Turnau poza wyjątkowym smakiem, posiada również niecodzienną historię. Do stworzenia tego unikatowego słodkiego trunku z 2017 roku niezbędne było uzbrojenie się w cierpliwość. Dopiero na początku tego roku, gdy temperatura na winnicy spadła do wymaganych -7 stopni Celsjusza, 20 osób, od godziny 4:00 nad ranem, przez ponad dwie godziny zebrało 3000 kg zamarzniętych winogron odmiany Johanniter. Dzięki precyzyjnemu wyciskaniu, otrzymano niewielką ilość bardzo słodkiego i esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efekt wart był ciężkiej i skomplikowanej pracy, ponieważ słodkie wino wyróżnia się nadzwyczajną, soczystą kwasowością. Świeżo skoszone siano i miód to dominujące aromaty, a każdy łyk uwalnia obfity i soczysty smak,