Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Październik miesiącem makaronu!

Makaron występuje w setkach różnych kształtów i można go przyrządzać na tak wiele różnych sposobów, że trudno znaleźć kogoś, kto nie przepada za tym włoskim przysmakiem. Jest świetnym źródłem węglowodanów i składników odżywczych. Na całym świecie jest znany jako tzw. comfort food. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem fettuccine Alfredo, wolisz sycące spaghetti bolognese, nie możesz odmówić sobie lasagne, czy ślinka Ci cieknie na myśl o nadziewanymi tortellini, to w październiku masz idealny pretekst do delektowania się ulubionym daniem z makaronu!

Makaron jest tak popularny, że cały październik jest nieoficjalnie nazywany Miesiącem Makaronu, a 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

Wielu historyków przypisuje Marco Polo sprowadzenie makaronu do Włoch, po wcześniejszym odkryciu go podczas swoich podróży do Chin w 1271 roku. Istnieją jednak zapisy o makaronie istniejącym we Włoszech na długo przed powrotem Marco Polo z Dalekiego Wschodu. Również Rzymianie już w starożytności robili coś w rodzaju makaronu, czyli ciasto z mąki i wody.

Thomas Jefferson wprowadził zaś makaron do Ameryki Północnej. Uważa się, że podczas pobytu w Europie jako ambasador USA we Francji, Jefferson odwiedził Neapol, gdzie po raz pierwszy spróbował makaronu. Kiedy wrócił do Ameryki w 1789 roku, przywiózł ze sobą skrzynki makaronu i maszynę do jego robienia. Jednak makaron stał się powszechnie dostępny dopiero w XIX wieku, kiedy do Ameryki i Kanady przybyła fala włoskich imigrantów, którzy przywozili i komercjalizowali suszony makaron. Jednym z pierwszych producentów była rodzina Canelli, która wyemigrowała z Włoch w 1845 roku i zaczęła sprzedawać go na ulicach Montrealu w 1867 roku. Po krótkim czasie makaron stał się podstawowym pożywieniem w każdym gospodarstwie domowym.

Swoja popularność zawdzięcza m.in. temu, iż można z jego użyciem wyczarować szybkie i efektowne danie, z dowolnych produktów, które masz w kuchni, takich jak oliwa z oliwek, cebula, czosnek, bazylia i pomidor. Makaron można jeść prawie ze wszystkim, więc możesz puścić wodze fantazji: dodaj trochę mięsa, ryb lub owoców morza, warzyw, śmietany, sera i gotowe.

Makaron jest również najlepszym posiłkiem rodzinnym, ponieważ łatwo można go przyrządzić w dużej ilości i ma tę właściwość, że zbliża ludzi.

Jak świętować Dzień Makaronu?
Makaron zawsze smakuje najlepiej, gdy jest dzielony z innymi.
A jeśli jesteś prawdziwym jego miłośnikiem, to jest idealny czas, aby zdobyć maszynę do robienia makaronu i zrobić go samemu. Nie pożałujesz!