Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Poznaj lepiej naszych Szefów! Adam Krzymkowski.

Niedawno przeprowadziliśmy krótkie wywiady z naszymi Szefami, aby dać Wam wgląd w ich życie, od przysłowiowej kuchni. Dziś pod lupę bierzemy Adama Krzymkowskiego. Jak wygląda gotowanie dla własnego syna? Kto jest jego kulinarnym autorytetem? Koniecznie przeczytajcie odpowiedzi Adama!

 

Najtrudniejsza potrawa do przygotowania?
-Każde nowo opracowywane danie…

 

Gdzie szukasz inspiracji?
-Inspiracji szukam we wszystkim, co mnie otacza, przyroda, produkty, przedmioty rozmowa z ludźmi… ostatnio będąc z synem w sklepie z zabawkami, wziąłem do ręki figurkę małego misia polarnego i się zastanawiałem jak zrobić z niego formę 3D, by podać deser o takim kształcie.

 

Co Szef Kuchni zjada na śniadanie?
-Przeważnie nie jadam śniadań, chyba ze moja partnerka wstanie wcześniej i zagoni mnie, bym zjadł razem z nią i synem, a wtedy czasem jem różne dziwne rzeczy, które zjadają małe dzieci🤣🤣, by zachęcić syna do jedzenia i poznawania nowych smaków.

 

Największa kulinarna wpadka?
-To jest bardzo dobre pytanie, na które chyba nikt nie lubi odpowiadać. Niemniej jednak taka sytuacja miała miejsce, mieliśmy w restauracji rezerwacje, goście przyszli o ponad półtora godziny wcześniej niż podali przy składaniu rezerwacji. W rezultacie to sprawiło, że mieliśmy dwie duże rezerwacje na raz. Byliśmy kompletnie nieprzygotowani na ich wcześniejsze przyjęcie, nie było nakrytych stołów, kuchnia dopiero zaczynał szykować się do serwisu na tę grupę. Wszystko było robione w pośpiechu i nie udało się uniknąć błędów obiad dla gości, był jedna wielka katastrofa… była to dla nas lekcja, by zawsze być gotowym na wszystko.

 

Najlepszym Szefem Kuchni jest…
-w naszym kraju jest dużo wspaniałych kucharzy, ale jak mam wybrać jedną osobę to w Polsce będzie to Dariusz Barański. Osobiście nie miałem przyjemności go poznać, ale staram się uważnie śledzić, to jak gotuje i jakie ma podejście do produktów. Spoza polski jest to Magnus Nilsson ze Szwecji, który żyjąc na północy tego kraju, gdzie warunki przez większa część roku nie są stworzone dawania obfitych plonów w przyrodzie, był zmuszony do znalezienia różnych sposobów konserwacji i przetwarzania produktów, by później je podawać w restauracji  swoimi działaniami zdobył gwiazdki michelin i uznanie wśród światowej klasy szefów kuchni. Gdy miał 26 Został okrzyknięty jednym z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia.

 

Czego w kuchnie nie tolerujesz?
-Rutyny, chamstwa, braku rozwoju i odbierania inspiracji innym.

Jeden produkt spożywczy na każdą porę roku
Jesień- dynia
Zima- czekolada
Wiosna- smardze
Lato- poziomki

 

W kuchni nigdy nie użyjesz. Czego?
-Proszków polepszających smak 😉

 

Twoja pierwsza samodzielnie przygotowana potrawa. Ile miałeś lat i co to było?
-Pamiętam to jak dziś. Miałem 12 lat, był piękny wieczór i postanowiłem zmierzyć się z przygotowaniem omletu, więc przygotowałam omlet na ubitych białkach. Sam nie chciałem go zjeść, a najbliższa rodzina także odmówiła degustacji… 🤣🤣🤣 Chyba zaliczyłem to danie do tych, które są tak wspaniałe, że aż szkoda je zjeść. Jak widać, nie poddałem się i gotuje dalej…

 

Twoja żona nieoczekiwanie zaprosiła przyjaciół na kolację. Możesz kupić 6 produktów i masz godzinę na jej przygotowanie, co robisz?
– Kupuję Oliwki, suszone pomidory, karczochy, dobra dojrzewającą szynkę, ser manchego, bagietka i robię małe tapas.

 

Twoje popisowe danie to?
-Potrafię skrócić czas przygotowania zupy w 5 minut do 4:59.😎 A tak na poważnie, to nigdy się nie zastanawiałem nad popisowym daniem, ponieważ ciągle się uczę czegoś nowego i rozwijam. Mógłbym powiedzieć, że każde nowe danie jest lepsze bardziej przemyślane dopracowane. Jeśli miałbym się zastanawiać, co smakuje najlepiej gościom to, też ciężko wyłonić zwycięzcę, bo każdemu smakuje coś innego.

 

Bez czego w kuchni nie możesz się obejść?
-Bez zgranego zespołu, któremu ufam i który mi ufa.

 

Co byłoby dla Ciebie kulinarnym wyzwaniem?
-Gotowanie dla dzieci by posiłek był pełnowartościowy zdrowy smaczny i apetycznie podany, dla tego za często nie gotuje w domu by nie podrażnić wysublimowanego podniebienia syna🤣🤣🤣

 

Czy jest ktoś, z kim chciałbyś spotkać się w kuchni i coś wspólnie przygotować, kto??
-Daniel Humm z Eleven Madison Park.