Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na sałatkę z ośmiornicą Jacka Krakowiaka:

Składniki:

  • Ośmiornica: 100g
  • Czerwone wino: 10 ml
  • Goma wakame: 50g
  • Rukola: 20g
  • Sałata Rzymska: 10g
  • Pulpa mango: 30ml
  • Marchew: 10g
  • Glazura do ośmiornicy:
    • Sos sojowy: 5ml
    • Sok z limonki: 5ml
    • Sos sweet chilli: 10ml
    • Olej sezamowy: 2g

Przygotowanie:

  1. Oczyszczanie ośmiornicy:
    • Oczyszczoną ośmiornicę kilkukrotnie parzymy we wrzątku.
  2. Gotowanie sous vide:
    • Ośmiornicę zalewamy czerwonym winem i pakujemy próżniowo.
    • Gotujemy metodą sous vide przez 4 godziny w temperaturze 69°C.
  3. Podsmażanie ośmiornicy:
    • Ugotowaną ośmiornicę podsmażamy na oliwie, dodając glazurę (połączenie sosu sojowego, soku z limonki, sosu sweet chilli i oleju sezamowego) aż się zarumieni.
  4. Kompozycja sałatki:
    • Z liści sałat (rukola i sałata rzymska), goma wakame, plasterków marchewi i ośmiornicy układamy kompozycję na talerzu.
    • Dekorujemy jadalnymi kwiatami i polewamy sosem z pulpy mango.

Smacznego!