Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Sezonowe warzywa tej jesieni Koniec lata wcale nie musi oznaczać braku świeżych składników. Na początku jesieni pojawiają się sezonowe warzywa, z których można przygotować zdrowe, przepyszne potrawy. To idealny czas zbiorów ostatnich owoców, grzybów oraz orzechów. Jesteście ciekawi, w jaki sposób wykorzystać dary ogrodu?   Inspiracja płynie do nas z kuchni azjatyckiej. Ilość rozmaitych warzyw używanych w tej kuchni zachwyca! Dieta azjatycka składa się przede wszystkim ze zdrowych, naturalnych i świeżych składników. Do każdego makaronu, dań mięsnych, a nawet zup dodawany bukiet warzyw jest naprawdę obfity, co wpływa na lepsze samopoczucie, a w konsekwencji na lepszy stan zdrowia. Tej jesieni w swojej kuchni na pewno warto

#EUchooseSafeFood   Na czym polega safe food? To promowanie zdrowej żywności oraz edukowanie mieszkańców o produktach, które kupują i spożywają. Kampania działa już drugi rok i buduje coraz większą sieć świadomych konsumentów, którzy będą wybierać zdrowe produkty.   Safe Food to dbanie o żywność. Kampania zwraca uwagę na przestrzeganie dat przydatności oraz podpowiada, co można zrobić z jedzeniem, którego termin przydatności skończył się niedawno.  #EUchooseSafeFood przedstawia również zdrowe suplementy diety i informuje o pojawieniu się nowych alergenów.    Inicjatywa ma pomóc nie tylko indywidualnym klientom, ale także lokalom gastronomicznym, które przygotowują potrawy dla gości. Restauracje powinny informować o alergenach w karcie dań i stawiać na produkty najlepszej jakości. Dzięki #EUchooseSafeFood

Wirtualna kuchnia, czyli ghost kitchen. Czym jest nowy trend?    Stając naprzeciw najnowszym konsumenckim wymaganiom, coraz częściej powstają lokale nazywane ghost kitchen. To nowoczesna forma tworzenia restauracji bez miejsc dla gości, opierająca się tylko na dostawach lub odbiorach osobistych. System został wypracowany szczególnie w czasie trwania pandemii, kiedy goście nie mogli widywać się w miejscach publicznych, chętnie za to zamawiali restauracyjne jedzenie do domu.   Właśnie dlatego powstała koncepcja ghost kitchen, która wciąż zachwyca swoją funkcjonalnością. W czasach kiedy pośpiech to stały element codziennego życia wirtualne kuchnie bywają wybawieniem — dzięki nim każdy może zamówić jedzenie będąc w pracy, jadąc autobusem czy siedząc w domu podczas filmowego

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków. Dobieranie odpowiednich składników, wydobywanie smaku z potraw oraz łączenie różnych produktów to zadanie, z którym kucharze mierzą się od początków tego zawodu. Ta umiejętność od zawsze w dużej mierze wpływała na sukces kulinarny restauracji. Foodpairing, bo tak właśnie nazywa się eksperymentowanie z łączeniem różnych produktów, to bardzo stara metoda tworzenia nowych, ulepszonych potraw. Dzięki tej metodzie odkryliśmy, jak może smakować kaczka z jabłkiem lub pasztet z żurawiną.    Współczesny foodpairing zaczął ewoluować w latach dziewięćdziesiątych, a proces ten rozpoczął szef kuchni z restauracji "The Fat Duck" – Heston Blumenthal. To on jako pierwszy odkrył, że czekolada dobrze komponuje się z odrobiną