a

Aktualności

Od lat toczy się dyskusja o tym, jak powstała kuchnia fusion. Jej początki sięgają czasów starożytnych, kiedy to wszelkiego rodzaju wędrowcy, nomadzi, odkrywcy docierali do różnych zakątków świata i dzielili się swoimi recepturami z lokalnymi członkami społeczności. Klasycznym przykładem wczesnej fuzji jest włoskie spaghetti, które nie powstałoby, gdyby Włosi nie spotkali się z makaronem chińskim. Ojcem chrzestnym fusion cuisine jest Amerykanin, Richard Wing, który jako pierwszy połączył kuchnię europejską z chińską w jego rodzinnej restauracji w Kalifornii w latach sześćdziesiątych. Sam koncept i określenie „fusion” zostały rozpropagowane przez wybitnych kucharzy francuskich w latach siedemdziesiątych. Połączyli oni wysublimowaną francuską kuchnię z orientalną kuchnią podlegających im kolonii. Kuchnia

To najważniejsze źródło informacji dla smakoszy przemierzających świat w poszukiwaniu najznamienitszych punktów kulinarnych, a uzyskanie tytułu najlepszej restauracji, nadanego przez restauracyjnych inspektorów, jest nie lada wyróżnieniem.  Zdobycie gwiazdki Michelin to marzenie każdego szefa kuchni, symbolizuje najwyższą jakość, przepięknie przygotowane potrawy, wystrój restauracji powodujący uznanie w oczach wielu. Jak doszło do tego, że producent opon zaczął oceniać lokale gastronomiczne i stworzył najbardziej prestiżowy przewodnik na świecie?   Od opon do gwiazdek Michelin  W 1900 roku Bracia André i Edouard Michelin stworzyli genialny marketingowy koncept. Chcieli, aby ich motoryzacyjny biznes wciąż się rozwijał, a ludzie wymieniali opony właśnie u nich. Jednak jak zachęcić kierowców do podróży? Stworzyli przewodnik,

Kilkaset lat temu wegetarianizm był uznawany za kult religijny. Dzisiaj dieta oparta o zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego obejmuje znaczną część populacji. Prawie co czwarty Polak rezygnuje z mięsa — dzięki takim decyzjom jego średnie spożycie spada.  Zbliża się Światowy Dzień Wegetarianizmu, dlatego w ramach świętowania warto bliżej przyjrzeć się potrawom, które przyrządzamy oraz zamiennikom, które stosujemy, by dostarczyć organizmowi wszystkich składniki odżywcze, jakich potrzebuje. Zbilansowane bezmięsne dania to nasz klucz do sukcesu!  Szefowie Zachodniego Wybrzeża nie prowadzą kuchni w pełni wegetariańskiej, ale z pewnością w ich menu nie brakuje ciekawych opcji bezmięsnych, które zachęcają do spróbowania nie tylko wegetarian.    Rodzaje wegetarianizmu  Wegetarianizm polega na wykluczeniu ze swojej

  Na Pomorzu Zachodnim królują nie tylko liczne atrakcje turystyczne, ale także lokale gastronomiczne, które charakteryzują się niezwykłą historią, posiadają oryginalne dania oraz najwyższej jakości składniki. Wśród wybitnych restauracji wyróżniamy te prowadzone przez Szefów Zachodniego Wybrzeża. Stworzonych z pasji do gotowania oraz miłości do foodpairingu. To lokale rozmieszczone na całym pasie wybrzeża zachodniego, od Szczecina po Koszalin. Postaramy się przybliżyć Wam historię ich powstania.   Szlakiem Zachodniopomorskich Restauracji  Zacznijmy naszą podróż od wyprawy nad morze — Kołobrzeg, stolica nadmorskich kurortów i wakacji, to właśnie tutaj mieści się restauracja Sublima, w której ugości Was Andrzej Jakomulski. Szef Zachodniego Wybrzeża uwielbia kuchnię francuską, swoją autorską kartą dań zachwycał wielu gości