Sernik z morwą i piernikowym spodem
Idealny wypiek na zimę. Aromat piernikowego ciasta oraz mandarynki przywołuje wspomnienie świąt. Spróbujcie upiec go samodzielnie, poniżej podajemy przepis.
Składniki:
Spód
250 g ciasteczek kruchych
100 g masła
10 g przyprawy do piernika
Masa
500 g białego nadtwarogu Wojciecha Pilcha
150 g cukru pudru
10g cukru fiołkowego
4 jajka
5g tartej skórki z mandarynki
5g imbiru
10 g budyniu waniliowego
2 ml koncentratu z lasek wanilii
Wykonanie:
Spód
Ciasteczka pokruszyć i połączyć pokrojonym masłem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na przesmarowaną masłem tortownice.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami – chodzi o to, żeby brzeg był wysoki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę z mandarynek, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 170 st C z term obiegiem.
Piec 35\45 minut do czasu aż masa sernika osiągnie wewnątrz 80 * Celsjusza.