Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Policzki z dzika duszone w czerwonym winie podane na puree z marchwi i kurkami

Kwintesencja leśnego smaku – złociste kurki, pełna smaku, a zarazem delikatna dziczyzna. Wszystkiego dopełnia słodycz puree z marchwi – kulinarna poezja!

Składniki:

 

Mięso:

200g policzków z dzika

50ml czerwonego wina

2g jałowca

5g czosnku

20g cebuli

10g marchwi

5g selera

5g pasternaku

1 gwiazdka anyżu

5g mąki krupczatki

Bulion warzywny

 

Dodatki :

5g czosnku

10g brukselki

30g ziemniaków

10 g kurek

10g masło

100 g marchwi

5g selera

5g pasternaku

Bulion warzywny

 

Sposób przygotowania :

Policzki oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie zamarynuj je na minimum dobę w czerwonym winie, startych warzywach korzeniowych, jałowcu, czosnku, cebuli.

Policzki obsmaż na rumiany kolor z dwóch stron, dodaj krupczatkę, warzywa, przyprawy. Następnie podlej mięso czerwonym winem, w którym się marynowało i gotuj do miękkości, aż rozklei się kolagen. Bulion z warzywami przetrzyj dwukrotnie na drobnym sicie. Zredukuj i zagęść zimnym masłem.

Marchew natrzyj oliwą z rokitnika, solą i piecz do miękkości w 160 stopniach. Dodaj masło i zblenduj na purée.

Ziemniaki gotuj w mleko z masłem. Następnie wykrój dowolny kształt i  delikatnie opal  ranty palnikiem.

Kurki oczyść, zblanszuj przez chwilę w gotującej się wodzie. Następnie podsmaż je na klarowanym maśle z ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Dekoruj listkami brukselki.

Smak dziczyzny idealnie podkręci lekko dymny, lecz zarazem owocowy Cabernet z Winnicy Turnau.