Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Zupa dyniowo-borowikowa

Aromatyczna zupa dyniowa z borowikami to istna kwintesencja jesieni. Jednak doskonale sprawdzi się również zimą. Szef Andrzej Jakomulski podzielił się z nami przepisem na taką zupę, abyście i Wy mogli ją przygotować.

Składniki na 4 porcje:

  • dynia 0,5 kg
  • borowiki 100 g
  • cebula 10 g
  • ząbek czosnku
  • śmietana 36% 50 ml
  • masło 10 g
  • bulion warzywny lub mięsny
  • kukurydza na popcorn
  • kiełki groszku do dekoracji
  • oliwa dyniowa do smaku
  • sól, pieprz
    Dynię pokroić w większe kawałki i włożyć do pieca nagrzanego do 140 st.C i piec 30 min.
    Borowiki, cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy upieczoną dynię. Całość zalewamy warzywnym bulionem.Gotujemy ok. 10 min i miksujemy, dodajemy śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy na talerzu, dodajemy popcorn z kukurydzy, oliwy dyniowej, oraz kiełki groszku.

    Wbrew powszechnemu stwierdzeniu, zupy można łączyć z winem, co więcej mogą tworzyć bardzo ciekawe połączenia. Do tekstury gęstej zupy idealnie sprawdzi się Chardonnay 2018 z Winnicy Turnau.