Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Żur bałtycki

Żur bałtycki z grillowanym łososiem, białą kiełbasą z turbota z sezonowymi warzywami. Przedstawiamy doskonałą rybną alternatywę popularnego dania autorstwa Jacka Krakowiaka.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Reisling z Winnicy Turnau.

 

Przygotowanie:

Z wody, mąki żytniej, ziela angielskiego i liścia laurowego i czosnku przygotuj zakwas. Z rybich głów i korpusów oraz części warzyw przygotuj bulion rybny. Pozostałe warzywa (marchew i seler) pokrój w cienkie plastry. Pieczarkę pokrój w plastry i podsmaż na maśle z warzywami. Łososia grilluj. Oczyszczony filet turbota posiekaj w drobną kostkę i dopraw świeżym majerankiem, solą oraz pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wypełnij jelito baranie. Kiełbasę gotuj w osolonej wodzie przez 2–3 minuty. Bulion zaciągnij kwaśną śmietaną, dopraw posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zupę podaj z posiekanymi ziołami.

 

Składniki:

  • 0,020 g mąki żytniej
  • 0,005 g czosnku
  • 1 szt. liścia laurowego
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 0,050 g turbota
  • 0,0050 g łososia bałtyckiego
  • 0,010 g pieczarki
  • 0,020 g marchewki
  • 0,10 g cebuli
  • 0,010 g pora
  • 0,010 g selera
  • 0,002 g świeżego majeranku
  • 0,002 g kopru
  • 0,002 g natki pietruszki
  • ości i głowy turbota i łososia
  • 0,020 ml kwaśnej śmietany
  • 0,005 g jelita baraniego
  • 0,001 g gałki muszkatołowej