Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Smażona sałatka bałtycka

Smażona sałatka bałtycka podana na puree ze słonecznika bulwiastego z salsą z ogórka kołobrzeskiego, lubczyku i truskawek z gospodarstwa Pana Kowalczyka to przepis Jacka Krakowiaka oraz Grzegorza i Przemka Nowickich. Doskonała, lekka propozycja dla miłośników lokalnych produktów.

Do tego dania szefowie polecają wino Rose z Winnicy Turnau.

 

Przygotowanie:

Śledzia oczyść i wyfiletować. Następnie przygotowany filet należy marynować w soli morskiej i natce pietruszki. Słonecznik bulwiasty obrać i przesmażyć na szalotce. Całość zalać białym winem i gotować, aż wino zredukuje objętość. Do gotującego się słonecznika dodać mleko i gotować do miękkości. Całość miksować na puree. Truskawkę, szalotkę chilli, lubczyk i obrany ogórek należy pokroić w drobną kostkę. Następnie dodać oliwę i całość doprawić solą. Śledzia smażyć na klarowanym maśle do lekkiego ścięcia białka. Przed podaniem warto pozwolić rybie odpocząć.

 

Składniki:

  • 0,100 g śledzia
  • 0,050 g słonecznika bulwiastego
  • 0,050 ml mleka
  • 0,030 g masła
  • 0,010 ml Chardonnay
  • 0,010 g ogórka kiszonego w solance
  • 0,010 g truskawek
  • 0,005 g lubczyku
  • 0,010 ml oliwy z Góry św. Wawrzyńca
  • 0,001 g chilli
  • 0,005 g szalotki
  • 0,005 g natki pietruszki