Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tort wielkanocny

Przedstawiamy doskonały przepis na Tort wielkanocny przygotowany przez Przemysława Górala.

Do tortu doskonale będzie pasowało Wino Lodowe z Winnicy Turnau.

Biszkopt orzechowy

Składniki:

  • 120 g białka
  • 60 g cukru
  • 100 g mączki orzechowej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 10 g mąki
  • 15 g masła

Przygotowanie:

Białko z cukrem należy ubić na sztywno. Mączkę, puder oraz kakao należy wymieszać i dodać do ubitego białka. Następnie dodać masło i wymieszać. Opiekać w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Cremeux maracuja, bergamotka

Składniki:

  • 100 g puree maracuja
  • 100 g puree bergamotka
  • 75 g żółtek
  • 45 g cukru
  • 60 g masła
  • 18 g masy żelatynowej

Przygotowanie:

Puree maracuja i bergamotki, żółtka oraz cukier doprowadzić do temperatury 82 stopni. Całość przecedzić przez sito i dodać masę żelatynową. Gdy temperatura spadnie do 45 stopni dodać masło i zblenderować.

 

Żelka mango marakuja

Składniki:

  • 300 g świeże mango pokrojone w kostkę
  • 25 g puree z mango
  • 25 g puree z maracui
  • 50 g cukier
  • 3 g pektyna nh

Przygotowanie:

Należy zagotować wszystkie składniki razem.

 

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 75 g mleka
  • 75 g śmietany 30%
  • 6 g żelatyny namoczonej w 36 g zimnej wody
  • 50 g żółtka
  • 25 g cukru
  • 160 g czekolady ekwador 70,4%
  • 200 g ubitej śmietany

Przygotowanie:

Podgrzać mleko ze śmietaną i dodać żółtka z cukrem.  Ponownie podgrzać do temperatury 82 stopni. Całość przecedzić i dodać do czekolady. Następnie dodać wcześniej namoczoną żelatynę. Po przestudzeniu około 32 stopni dodać ubitą śmietanę.