Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tort Biała czekolada z maliną Przemysława Górala

Tort to deser, który powinien być robiony zdecydowanie częściej. Możesz go zrobić nawet bez okazji – polecamy znakomity przepis na tort z białą czekoladą i malinami. Jego autorem jest Przemysław Góral.

Biszkopt kukurydziany:

  • 170g żółtka
  • 160g cukru
  • 170g białka
  • 60g masła
  • 120g mąki kukurydzianej

Białko ubić z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Całość delikatnie połączyć, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać całość, a następnie dodać rozpuszczone masło. Piec w 160 stopniach.

Masa żelatynowa:

  • 20g żelatyny (180 bloom) namoczonej w 120g zimnej wody

Żelka malinowa:

  • 250g malin mrożonych
  • 25g cukru
  • 35g masy żelatynowej

Malinę z cukrem zagotować i przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczoną masę żelatynową i rozlać w rant cukierniczy, a następnie zamrozić.

Mus biała czekolada:

  • 1000g śmietany (1)
  • 350g białej czekolady
  • 75g masy żelatynowej
  • 200g śmietany (2)

Śmietanę (1) ubić na ¾. Śmietanę (2) zagotować, dodać białą czekoladę i masę żelatynową, a całość wymieszać dwa razy. Udekorować według uznania.

Smacznego!