Tiramisu bez jajek
Słynny na całym świecie włoski deser – Tiramisu! Pyszny, kremowy i wypełniony aromatami! Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!
Dariusz Kontak przygotował dla Was prostą recepturę na ten wyjątkowy deser.
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- 3 op. serka mascarpone po 250 g Piątnica
- 600 gr śmietany 36% Piątnica
- 100 gr cukru pudru
- około 150 ml likieru amaretto (można pominąć jeżeli deser będą jadły dzieci)
- kawa – rozpuszczalna lub z ekspresu
- gorzkie kakao do posypania
Zaparzyć duży kubek kawy i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do ostudzonej kawy dodać amaretto i powstałym płynem nasączyć biszkopty.
Układać w naczyniu na przemian: warstwę nasączonych biszkoptów, warstwę serka ze śmietanką itd. Na koniec wierzch tiramisu posypać obficie kakao. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Do tiramisu idealnie pasuje filiżanka kawy lub kieliszek deserowego wina! Sprawdzone trunki znajdziecie w ofercie polskiej Winnicy Turnau!