Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na crème brûlée Dariusza Kontaka

Aksamitny, delikatny i przepyszny. Prezentujemy przepis na crème brûlée autorstwa Dariusza Kontaka.

Składniki:

500 ml śmietanki kremówki 36%

6 żółtek

80 g cukru

1 laska wanilii

cukier do karmelizacji

W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia.

Żółtka wymieszać z cukrem i dodać powoli zagotowaną śmietankę, mieszając rózgą. Piekarnik nagrzać do 100° C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia, do blaszki wlać wodę, żeby foremki były zanurzone w wodzie do połowy. Crème brûlée pieczemy w kąpieli wodnej.

Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do crème brûlée. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.

Deser udekorować owocami sezonowymi.

Smacznego!