Przepis na ceviche z makreli
Prezentujemy przepis na ceviche z makreli autorstwa Andrzeja Jakomulskiego.
Składniki:
- Makrela 100g
- Mango 20g
- Owoce granatu 10g
- Ogórek świeży 10g
- Grzyby shimei 10g
- Zalewa do marynowania (200ml wody i 50 ml octu ryżowego – zagotować, 30g świeżego imbiru, dodać liście laurowe, liść kafiru i ziele angielskie, doprawić solą i cukrem)
- Awokado
- Kolendra, kiełki groszku, sól, pieprz, limonka, czosnek, oliwa koperkowa
Sposób przygotowania:
- Świeżą makrelę filetujemy, ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Mango i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy owoce granatu i łączymy z makrelą. Dodajemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Grzyby shimei czyścimy, marynujemy w zalewie z octu ryżowego i imbiru.
- Do obranego awokado, dodajemy ząbek czosnku, kolendrę, sól, cukier i sok z limonki.
Ceviche układamy na talerzu, dodając guacamole z avocado i zamarynowane grzyby shimei. Dekorujemy mikro ziołami i skrapiamy olejem koperkowym.