Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na ceviche z makreli

Prezentujemy przepis na ceviche z makreli autorstwa Andrzeja Jakomulskiego.

 

Składniki:

  • Makrela 100g
  • Mango 20g
  • Owoce granatu 10g
  • Ogórek świeży 10g
  • Grzyby shimei 10g
  • Zalewa do marynowania (200ml wody i 50 ml octu ryżowego – zagotować, 30g świeżego imbiru, dodać liście laurowe, liść kafiru i ziele angielskie, doprawić solą i cukrem)
  • Awokado
  • Kolendra, kiełki groszku, sól, pieprz, limonka, czosnek, oliwa koperkowa

 

Sposób przygotowania:

  1. Świeżą makrelę filetujemy, ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Mango i ogórka  kroimy w kostkę, dodajemy owoce granatu i łączymy z makrelą. Dodajemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Grzyby shimei czyścimy, marynujemy  w zalewie z octu ryżowego i imbiru.
  3. Do obranego awokado, dodajemy ząbek czosnku, kolendrę, sól, cukier i sok z limonki.

 

Ceviche układamy na talerzu, dodając guacamole z avocado i zamarynowane grzyby shimei. Dekorujemy mikro ziołami i skrapiamy olejem koperkowym.