Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
Kurczak kukurydziany

Kurczak kukurydziany z warzywami sezonowymi

Kurczak kukurydziany — czy faktycznie jest wart swej ceny? Kwestią, która odróżnia go od tradycyjnego drobiu, jest sposób karmienia. Pasza wolna od szkodliwych substancji, składająca się z kukurydzy i zbóż, którą są karmione  zapewniają wyjątkowe walory smakowe. Przekonajcie się o nich wykorzystując kurczaka kukurydzianego w kuchni. Szef Mariusz Siwak podsuwa przykładowy przepis wykorzystując do niego młode ziemniaki i nowalijki – czyli to co najlepsze! Do tego dania polecamy selekcję białych win od Winnicy Turnau.

Składniki:
– filet z kurczaka kukurydzianego z kostką 4 szt,
– Młode ziemniaki 800 g,
– Koper,
– Śmietana kwaśna 50 g,
– Śmietana Debic 100 ml,
– Masło 50 g,
– Nowalijki 400 g,
– Estragon,
– Wino białe 100 ml,
– Mikro zioła,

Sposób wykonania:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Warzywa czyścimy i gotujemy, ale żeby były lekko twardawe. Fileta z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Najpierw od strony skóry później przekręcamy i dodajemy zioła, czosnek oraz masło i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C na ok. 10-15 minut. Gdy ziemniaki zmiękną odcedzamy, po czym dodajemy śmietanę kwaśną, masło oraz doprawiamy solą i ugniatamy na gładką masę. Do rondla wlewamy wino i dodajemy estragon. Redukujemy o połowę, dodajemy śmietanę Debic i wszystko miksujemy blenderem. Na koniec dajemy odrobinę masła. Na talerz układamy purée z koperkiem na to fileta z kurczakiem i dekorujemy warzywami i mikro ziołami.