Kulinarne trendy w 2024 roku
Platforma Pyszne.pl przygotowała Raport Food Trendów, na podstawie którego wyróżniono cztery kierunki, w których rozwijać się będzie polska kuchnia w 2024 roku.
Mood food – pod tą etykietą kryje się rodzaj jedzenia, które wywołuje poczucie komfortu. Ulubione dania, przekąski spożywane zamiast głównego posiłku – w cenie będzie to, co wywołuje pozytywne emocje i sprawia, że nasz dzień staje się lepszy.
Fuzja kultur – przed nami prawdziwa rewolucja! Polacy, poszukując nowych smaków, wcale nie odrzucają rodzimych pyszności. Przed szefami kuchni będzie stało wyzwanie połączenia rozmaitych kultur z kuchnią polską.
Zero heores – tak został nazwany trend, który polega na wybieraniu marek, produktów i restauracji, które stawiają na ekologię. Polacy oczekują, że za eko rozwiązania, takie jak na przykład papierowe opakowania, nie będą dodatkowo płacić. Mają stać się one normą.
Viral – media społecznościowe w tym roku odegrają jeszcze większą rolę. Jak się okazuje, Polacy wybierają te potrawy, które widzieli wcześniej na internetowych profilach restauracji. Nowe trendy kulinarne też będą rozwijać się głównie w internecie – to tam goście będą poszukiwać inspiracji.