Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Czym jest kuchnia fusion?

Od lat toczy się dyskusja o tym, jak powstała kuchnia fusion. Jej początki sięgają czasów starożytnych, kiedy to wszelkiego rodzaju wędrowcy, nomadzi, odkrywcy docierali do różnych zakątków świata i dzielili się swoimi recepturami z lokalnymi członkami społeczności.

Klasycznym przykładem wczesnej fuzji jest włoskie spaghetti, które nie powstałoby, gdyby Włosi nie spotkali się z makaronem chińskim. Ojcem chrzestnym fusion cuisine jest Amerykanin, Richard Wing, który jako pierwszy połączył kuchnię europejską z chińską w jego rodzinnej restauracji w Kalifornii w latach sześćdziesiątych.

Sam koncept i określenie „fusion” zostały rozpropagowane przez wybitnych kucharzy francuskich w latach siedemdziesiątych. Połączyli oni wysublimowaną francuską kuchnię z orientalną kuchnią podlegających im kolonii.

Kuchnia fusion ma teraz młodszych odbiorców, którzy dzięki telewizji i internetowi są bardziej kompetentni i ciekawi różnych potraw i kultur, a także chętni do próbowania kolejnych kreacji fusion. Food trucki również podążają za trendem fusion, tworząc nowe i odważne koncepty, takie jak koreańskie tacos czy meksykańskie sushi.

Ostatnio popularność zyskał nowy rodzaj kuchni fusion – mash-upy. Dania mash-up to po prostu dwie różne koncepcje żywnościowe połączone w jedną. Wygląda na to, że kuchnia fusion zostanie z nami na stałe.

Nasi Szefowie dzięki wszechstronnej wiedzy łączą najlepsze smaki z różnych stron świata, kreując niezapomniane przeżycia dla najbardziej wybrednego podniebienia. Kuchnia fusion to dla nich jedna z większych inspiracji.