Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Przyprawy znane są od starożytności. Już dwa tysiące lat przed naszą erą w Azji i na Bliskim Wschodzie handlowano niektórymi z nich. Najpopularniejsze były wówczas pieprz i zioła. Archeologiczne dowody wskazują na to, że czosnku używano jako przyprawy w Mezopotamii i Rzymie. Zioła stosowane były również w medycynie. Szlaki handlowe obejmowały Chiny, Indie, Bliski Wchód i Afrykę. Powodzeniem najbardziej cieszyły się przyprawy korzenne pochodzące z krajów azjatyckich. Za czasów Ptolemeuszów to Aleksandria była największym centrum handlującym przyprawami indyjskimi. W czasach średniowiecza przyprawy były niezwykle drogim produktem. Region w okolicach Wenecji stał się w swoim czasie bardzo bogaty, ponieważ posiadał monopol na handel przyprawami z Bliskiego

Degustacja Szlachetnego Zbioru 2022 z Winnicy Turnau Stworzenie jakościowego wina deserowego to trudny proces. Wymaga wyczucia w podejmowaniu decyzji, zrozumienia swoich gron oraz odwagi w stawianiu czoła ryzyku. Nie bez znaczenia pozostają również warunki naturalne, które muszą spełniać odpowiednie kryteria, aby można było spodziewać się winogron zdatnych do uzyskania takiego wina. Czy polska winnica może zabiegać o miejsce pośród wielkich win z Sauternes czy Tokaj? Istnieje kilka metod wytwarzania win deserowych – można na przykład przerwać fermentację za pomocą destylatu gronowego (jak w przypadku Porto) lub użyć w tym celu przemrożonych winogron (Eiswein, Icewine, wino lodowe). W większości przypadków wiąże się to z późnymi zbiorami.

Śniadanie wielkanocne to jeden z ważniejszych punktów całej Wielkanocy. Oprócz tradycyjnej święconki, na talerzach domowników powinny pojawić się pozostałe symboliczne produkty i potrawy. Jajka, które są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych, stanowią symbol zwycięstwa nad śmiercią i nowego życia. Symboliczne znaczenie przypisuje się także innym produktom: twaróg ma wskazywać na przymierze człowieka z naturą, mięso ma zapewniać dostatek, a sól oczyszczenie. Źródłem tradycji spożywania obfitego śniadania jest świętowanie Zmartwychwstania. W poranek apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i świętowali to wydarzenie pierwszym posiłkiem – śniadaniem. Ten symboliczny gest kończy post i stanowi znak odrodzenia. Klasyczne wielkanocne śniadanie składa się z potraw takich jak żurek z białą kiełbasą,

Serdecznie zapraszamy do lektury materiału przygotowanego przez Dominika Węsierskiego, doświadczonego sommeliera, na temat Hibernala z Winnicy Turnau. Przy pierwszym spotkaniu z Hibernalem miałem nieodparte wrażenie o jego podobieństwie do innego szczepu. Chwilę zajęło mi, zanim sprecyzowałem sobie tę zbieżność i doszedłem do wniosku, że widzę w nim ślad Sauvignon Blanc. Genetycznie tej odmianie oczywiście bliżej jest do Rieslinga, którego jest bezpośrednią krzyżówką. Mnie oczarowała jednak aromatyczność i profil zapachowy, którego nie połączyłbym z królem niemieckich win. W Hibernalu znalazłem tę iskrę odmienności oraz zestawienie hojnego owocu z nutami ziołowymi, które znaleźć można również w ultra popularnym dziś Sauvignon z nowozelandzkiego Marlborough. Muszę przyznać, że