Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

W samym sercu pełnego pasji świata kulinariów znajdują się ponadprzeciętnie utalentowani szefowie kuchni. To oni zamieniają potrawy w małe dzieła sztuki i wyznaczają nowe kierunki w gastronomii. Którzy szefowie są najlepsi na świecie? Joël Robuchon – pochodzący z Francji niekwestionowany autorytet w świecie kuchni. Był rekordzistą, jeśli chodzi o zdobywanie gwiazdek Michelin. W swojej karierze udało mu się zgromadzić ich aż 32. Miał swoje restauracje między innymi w Nowym Jorku, Hongkongu czy Londynie. Po jego śmierci lokale te dalej utrzymują się na wysokim poziomie. Alain Ducasse – aktualny rekordzista. Dorobił się 21 gwiazdek, a w szczytowym momencie kariery prowadził… ponad 30 restauracji! W 1999 roku

Niedawno odbyła się kolacja degustacyjna z wine pairingiem w Restauracji Sublima. Tematem przewodnim była jesień, czyli pora roku pełna inspiracji kulinarnych. Paleta barw, którą niedługo zobaczymy w parkach i lasach odpowiada temu, co można spotkać w tym okresie w kuchni. Jesienne bogactwo smaków zagościło także na talerzach Gości podczas kolacji degustacyjnej. Jako przystawkę zaproponowaliśmy troć z rokitnikiem, kawą, burakiem, kasztanem, truflą i majonezem orzechowym (danie autorstwa Jacka Krakowiaka), a także muflona z konopią, grzybami, czekoladą, szpinakiem i jeżynami (przygotowanie Arkadiusza Korzenia). Towarzyszyło im wino Chardonnay i Pinot Noir z Winnicy Turnau. Następnie podany został krem z rukwi z czarną rzodkwią, babą ziemniaczaną, lejkowcem dętym i

Zastanawiałeś się kiedyś, jak powstają nowe przepisy kulinarne? Każde danie ma swój początek w kreatywności kucharzy, ale żeby stało się popularnym i powszechnie akceptowanym przepisem, musi przejść długi proces. Proces tworzenia nowego przepisu to niezwykła podróż, w której łączą się tradycja, inspiracja, kreatywność, nowatorstwo i odwaga. Po pierwsze – inspiracja. Wszystko zaczyna się właśnie od niej. Kucharze najwyższej klasy inspirują się zarówno sezonowymi składnikami, jak i własnymi podróżami do egzotycznych zakątków. Często inspiracją mogą być także osobiste wspomnienia z dzieciństwa lub tradycyjne dania miejsca, z którego pochodzi kucharz. Po drugie – eksperymenty. Zainspirowany i zmotywowany kucharz wkracza w fazę badań nad swoim pomysłem. W tym procesie

23 września to pierwszy dzień jesieni! Ta pora roku to nie tylko czas spadających liści, chłodniejszych temperatur czy melancholijnego nastroju. To okres, podczas którego przyroda obdarza nas obfitością niesamowitych smaków. Dlaczego właśnie teraz warto czerpać z bogactwa natury? Grzyby – niezależnie od tego, czy wolisz zbierać je sam, czy wspierasz lokalnych dostawców, musisz przyznać, że jesień bez grzybów nie istnieje! Dodają one niesamowitego smaku wielu potrawom. Świetnie komponują się z makaronami, mięsem i rybami. Dynia – to nie tylko ozdoba na Halloween! Gwiazda jesiennego sezonu to kluczowy składnik sezonowych zup i ciast. Możesz przygotować również dyniową kawę lub postawić na dyniowe purée, które świetnie zastąpi tradycyjne