Wywiad pół żartem, pół serio z Karolem Studzińskim
Niedawno przeprowadziliśmy ankiety z naszymi Szefami, aby dać Wam wgląd w ich życie, od przysłowiowej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł Karol Studziński! Szef kuchni restauracji KA la FIOR na Wolinie. Jakie są prywatne preferencje smakowe Szefa kuchni? Co ugotowałby w domu dla gości? A co było jego pierwszym dziełem? Najtrudniejsza potrawa do przygotowania? - wbrew pozorom - prawdziwy, dobry bigos Gdzie szukasz inspiracji? - u innych szefów, natura, fora dyskusyjne, czasopisma branżowe Co Szef Kuchni zjada na śniadanie? - to czego żona nie zjadła na kolację Największa kulinarna wpadka? - zapomniałem o torcie na imprezę, składałem go jak goście kończyli danie główne . Wyglądał nieźle, niestety popłynął 🤔 przeprosiłem gości, na
Kulinarne rozdanie nagród Poland 100 Best Restaurants Awards
25 października w Pałacu Tłokinia odbyła się uroczysta gala Poland 100 Best Restaurants Awards. Jest to już IX edycja rozdania nagród dla wyróżnionych restauracji i polskich szefów kuchni. To jedyne w swoim rodzaju tego typu wydarzenie w polskich kręgach gastronomii. Szef kuchni Andrzej Jakomulski odebrał na gali nagrodę GRAND AWARDS - 3 WIDELCE, przyznaną restauracji Sublima w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce 2019. Reprezentował on zarówno restaurację i zespół, do którego dołączył miesiąc temu. Na ocenę restauracji składają się głównie opinie konsumentów, dzięki czemu jest ona rzetelna. To goście restauracji, a nie krytycy kulinarni decydowali o przyznanym wyróżnieniu, co pozwala wnioskować kto najlepiej wkupił się
Andrzej Jakomulski w Restauracji Sublima w Kołobrzegu
Andrzej Jakomulski rozpoczął pracę w restauracji Sublima w Kołobrzegu. Od miesiąca, stery restauracji przejął szef Jakomulski, aby nakierować ją na nowy nurt smaku. W listopadzie karta przejdzie gruntowne zmiany, można to nazwać prawdziwą rewolucją! Doświadczony latami praktyki w niejednej restauracji szef szykuje własną propozycję. Na chwilę obecną wrażenia z miejsca i ze współpracy z zespołem są jak najbardziej pozytywne. Miejsce na pewno przypadnie do gustu miłośnikom nieoczywistych połączeń i wyjątkowych doznań. Mamy nadzieję, że kuchnia pod okiem szefa Jakomulskiego, rozwinie swoje żagle jeszcze bardziej. Czekamy z niecierpliwością, co przyniesie ta współpraca i jaką kartą zaskoczy nas niebawem restauracja Sublima. Więcej o restauracji: RESTAURACJA SUBLIMA .
Degustacja młodego wina w Winnicy Turnau
W czwartek 17 października mieliśmy przyjemność degustować pierwsze efekty tegorocznych zbiorów w Winnicy Turnau. Spotkanie było doskonałą okazją do rozmów na temat dalszej współpracy w zakresie wspólnych działań promujących lokalne produkty w naszym regionie. Wizytę studyjną odbyli Andrzej Jakomulski i Mariusz Siwak. Podczas kilkugodzinnych obrad planowaliśmy nadchodzące wydarzenia oraz szczegóły organizacyjne zbliżającej się wielkimi krokami listopadowej kolacji degustacyjnej. Degustacja młodego wina była przypieczętowaniem owocnej współpracy, która choć trwa od lat, teraz nabierze nowego tempa. Już niebawem przedstawimy Wam szczegóły, a tymczasem zachęcamy do śledzenia wydarzeń na naszej stronie oraz na stronie Winnicy.