Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Przedstawiamy Wam prace pochodzące z Pracowni Czekolady w Koszalinie. Stamtąd pochodzą specjały serwowane na kolacjach degustacyjnych Szefów Zachodniego Wybrzeża, a ich autorami są Przemysław Góral oraz Dariusz Kontak. Nasi mistrzowie pracują na najwyższej jakości czekoladzie belgijskiej. Dbają o walory smakowe, wykorzystując nieoczywiste połączenia smaków. Nie można także zapomnieć o walorach wizualnych. Praktycznie każdy ich deser lub tort to działa sztuki. Cukiernicy z Pracowni Czekolady są w stanie stworzyć praktycznie dowolny kształt, a wnętrze ich wyrobów jest zawsze prawdziwym zaskoczeniem. Pracownia Czekolady znajduje się w Koszalinie przy ulicy Młyńskiej 57/1. W ofercie można znaleźć torty, praliny, babeczki, desery oraz catering cukierniczy. Zobaczcie co robią na co dzień

Odwiedziliśmy Karola Studzińskiego w Bistro KA la FIOR w Wolinie. Karol przywitał nas przystawką w formie doskonale przyrządzonych przegrzebek. W kolejnych setach degustowaliśmy selekcję sałat z kurkami, parmezanem i orzeszkami pinii, a także doskonałym tagliatelle z krewetkami w wersji na ostro. Odwiedziliśmy także kuchnię Karola i już wiemy jaki jest sekret sukcesu restauracji Karola. Do każdego dania wykonanego na świetnie dobranych produktach Karol po cichu dokłada odrobinę swojego serca. Wszystko okraszone zostało doświadczeniem, wiedzą i ciągłą potrzebą samodoskonalenia. Dodatkowym atutem jest dbałość Karola o to, by na stole pojawiało się jak najwięcej produktów regionalnych. Aby tego dokonać trzeba być pasjonatem. To nie tylko świadome

W ten weekend w Ogrody Hortulus Spectabilis odbył się IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, gdzie byliśmy obecni. Tegoroczna edycja ściągnęła ponad 9 tysięcy gości z kraju i zagranicy, którzy w trakcie zwiedzania ogrodów degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Odbyły się także warsztaty, prelekcje oraz pokazy. Szef kuchni Mariusz Siwak przygotował na festiwalu: kwiatowe sałatki, tajską zupę z liliowcami oraz risotto z aksamitką i pysznogłówką. W czasie trwania festiwalu odbył się również konkurs kulinarny Cały Ogród na Talerzu, któremu przewodniczył Mariusz. Ocenie podlegały przystawki, dania główne oraz desery przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Zobaczcie sami jak było. Poniżej krótka fotorelacja.  

To już IV edycja tego wyjątkowego wydarzenia. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych ponownie odbędzie się w Dobrzycy w dniach 13-14 lipca 2019 r. W tym roku hasłem przewodnim festiwalu jest: Kwiaty w smaku lila - róż. Wszyscy goście, którzy odwiedzą piękne Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli zobaczyć i poznać tajniki kwiatów jadalnych - ich właściwości oraz zastosowania. Tym wszystkim organizatorzy będą starali się przekonać odwiedzających, że kwiaty nie tylko pięknie prezentują się w donicach, ale także na talerzu :). Pokazy kulinarne, w których udział weźmie także jeden z naszych Szefów - Mariusz Siwak, zostaną połączone z degustacją kwiatowych potraw. Każdy kto rozsmakuje się w kwiatowej