Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Marrons glacés – francuski przysmak

Marrons glacés to unikatowy smakołyk w postaci glazurowanych kasztanów. To kolejny dar francuskiej kuchni dla świata. Włosi jednak twierdzą, iż przepis wymyślili w Piemoncie jakieś 150 lat przed wprowadzeniem marrons glacé na dwór Ludwika XIV. Większość marrons glacé jest wytwarzana w okolicach miasta Privas, w Ardeche w pobliżu zachodniego brzegu Rodanu i są one znane pod francuską nazwą.

Marron glacés potocznie określa się jako marron confit pokryty karmelem. Proces przygotowania obejmuje najpierw obieranie, a następnie gotowanie kasztanów w syropie z cukru waniliowego. Później przez kilka dni moczy się je w większej ilości syropu, co powoduje, że cały kasztan nasyca się nim, zmieniając swoją pierwotną konsystencję. Gdy miękkie orzechy zostaną dokładnie nasączone syropem, schładza się je i glazuruje.
To właśnie ten długi czas przygotowania, wysiłek i najwyższej jakości produkty sprawiają, że marrons glacés są tak drogie – jednak możemy bez cienia wątpliwości powiedzieć, że zdecydowanie są tego warte!

Początki masowej produkcji marron glacé to kolejna ciekawa historia, która zaczyna się od kryzysu, a kończy na luksusowym produkcie! W XIX wieku stabilność ekonomiczna Lyonu stanęła w obliczu poważnych trudności z powodu załamania się rynku jedwabiu. Kryzysy jednak mają to do siebie, że wymuszają na nas nieszablonowe myślenie! Właśnie to zrobił inżynier Clement Faugier, wykorzystując fakt, że Lyon znajduje się w regionie produkcji kasztanów. W 1882 roku nawiązał współpracę z miejscowym cukiernikiem i wspólnie opracowali zarówno technologię, jak i doskonały przepis na masową produkcję marrons glacés!

Sezon na ten pulchny, aksamitny, orzechowo-słodki rarytas trwa we Francji przez całą zimę.