Muzyka a jedzenie. Jaki mają związek?
Z okazji kolacji degustacyjnej, która odbędzie się 23 września w Restauracji Sublima, przypominamy o tym, jaki związek z jedzeniem ma… muzyka! Jesiennej kolacji towarzyszyć będzie koncert Limboskiego, niezwykle utalentowanego muzyka. Jak się okazuje, muzyka w restauracji może znacząco wpływać na wybór posiłku. Badania, które zostały przeprowadzone przez Crossmodal Research Laboratory na Uniwersytecie Oksfordzkim, dostarczają kilku ciekawych wniosków. Po pierwsze, głośna muzyka w szybkim tempie sprawia, że goście w restauracji spożywają swoje posiłki znacznie szybciej. Na ogół nie są jednak zadowoleni z wizyty. To prowadzi do kolejnego wniosku – muzyka, która jest łagodna, wolna i cichsza, wpływa pozytywnie na satysfakcję gości z pobytu w restauracji. Za
Celebrujemy smaki jesieni w Restauracji Sublima
Lato zbliża się ku końcowi, ostatnie promienie sierpniowego słońca za nami… Nadchodzi wyczekiwana jesień! Wejdź w sezon jesienny, rozkoszując się paletą sezonowych smaków. W sobotę 23 września o godzinie 18:00 w Restauracji Sublima będziemy mieli przyjemność stworzyć dla Was niezapomniane doświadczenie, które będzie opierało się na prawdziwie jesiennych potrawach. Kolacja degustacyjna z wine paringiem to celebracja nowego sezonu, na który wielu z nas czekało. Jesień przynosi ze sobą ogromną paletę smaków i aromatów, a my zapraszamy Was na sezonową podróż. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem chłodniejszych dni, docenisz czas, który obfituje w wyjątkowe przysmaki. Kolację przygotują: Andrzej Jakomulski, Mariusz Siwak, Przemysław Góral, Dariusz Kontak, a także
Turystyka kulinarna
Podróże to nie tylko odkrywanie pięknych zabytków i zachwyty nad krajobrazem. Podróżowanie umożliwia przede wszystkim poznanie innych kultur i tradycji. Jednym ze sposobów na współczesne podróże jest turystyka kulinarna. Ta forma odkrywania najdalszych zakątków świata staje się coraz popularniejsza. Gromadzenie doznań kulinarnych staje się priorytetem dla osób, które wierzą w niezwykłą moc jedzenia – można za jego pośrednictwem poznać kulturę, a także zwyczaje mieszkańców różnych krajów i miast. Kulinarni turyści mają różne strategie planowania swoich smakowych podróży. Celem może być spróbowanie lokalnych potraw, ale również odwiedzenie konkretnej restauracji. Podróżnicy przygotowują mapę, na której zaznaczają lokale gastronomiczne, ale również przygotowują spis najbardziej popularnych dań danego regionu.
Najważniejsze nagrody kulinarne
Świat prestiżowych restauracji jest pełen pasji i smaków, ale również niesamowitych emocji! W tej branży istnieje wiele prestiżowych nagród, o które latami starają się najzdolniejsi szefowie kuchni z całego świata. Najbardziej znanym wyróżnieniem są Gwiazdki Michelin. Przyznawane są przez Michelin Guide, a ich skala wynosi od 1 do 3. Jedna gwiazdka w przewodniku oznacza restaurację „godną uwagi”, dwie gwiazdki to informacja o tym, że dane miejsce „warto odwiedzić”, a trzy gwiazdki świadczą o tym, że miejsce należy „zobaczyć koniecznie”. Pierwszą restauracją w Polsce, która została uhonorowana gwiazdką Michelin, było Atelier Amaro w Warszawie. Na ten moment w Polsce znajduje się pięć restauracji z tym