Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Czapka kucharska – podstawowe wyposażenie czy wyłącznie symbol?

Myśląc o szefie kuchni często przywołujemy obraz osoby w białym fartuchu oraz charakterystycznej wysokiej czapce. Wpisała się ona na stałe do naszej świadomości jako znak nieodłącznie kojarzony z gastronomią, jednak czy jest niezbędnym wyposażeniem ubioru każdego pracownika kuchni?

Zacznijmy od jej pochodzenia. Za autora tego specyficznego nakrycia głowy uważa się Marie-Antoine Carême, znanego francuskiego szefa kuchni i cukiernika. Przypisuje mu się liczne kulinarne zasługi, również zaprojektowanie czapki kucharskiej. Jako pierwszy miał on w celu zachowania większej higieny usztywnić swoje nakrycie głowy papierowym pierścieniem. Takie nakrycie głowy z czasem zyskało na popularności i przyjęło się w wielu lokalach jako obowiązkowy element garderoby kucharza.

Dziś już rzadziej spotkamy w restauracjach białe, wysokie nakrycia głowy z plisami. Pomimo klasycznego i eleganckiego wyglądu nie zawsze są praktyczne. Aktualnie kucharze mogą wybierać między licznymi alternatywami począwszy od toczków, aż po bandany. Liczne wzory, kolory i możliwości personalizacji sprawiają, że można zachować higienę jednocześnie wyrażając siebie!