Policzki z dzika duszone w czerwonym winie podane na puree z marchwi i kurkami
Kwintesencja leśnego smaku – złociste kurki, pełna smaku, a zarazem delikatna dziczyzna. Wszystkiego dopełnia słodycz puree z marchwi – kulinarna poezja!
Składniki:
Mięso:
200g policzków z dzika
50ml czerwonego wina
2g jałowca
5g czosnku
20g cebuli
10g marchwi
5g selera
5g pasternaku
1 gwiazdka anyżu
5g mąki krupczatki
Bulion warzywny
Dodatki :
5g czosnku
10g brukselki
30g ziemniaków
10 g kurek
10g masło
100 g marchwi
5g selera
5g pasternaku
Bulion warzywny
Sposób przygotowania :
Policzki oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie zamarynuj je na minimum dobę w czerwonym winie, startych warzywach korzeniowych, jałowcu, czosnku, cebuli.
Policzki obsmaż na rumiany kolor z dwóch stron, dodaj krupczatkę, warzywa, przyprawy. Następnie podlej mięso czerwonym winem, w którym się marynowało i gotuj do miękkości, aż rozklei się kolagen. Bulion z warzywami przetrzyj dwukrotnie na drobnym sicie. Zredukuj i zagęść zimnym masłem.
Marchew natrzyj oliwą z rokitnika, solą i piecz do miękkości w 160 stopniach. Dodaj masło i zblenduj na purée.
Ziemniaki gotuj w mleko z masłem. Następnie wykrój dowolny kształt i delikatnie opal ranty palnikiem.
Kurki oczyść, zblanszuj przez chwilę w gotującej się wodzie. Następnie podsmaż je na klarowanym maśle z ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Dekoruj listkami brukselki.
Smak dziczyzny idealnie podkręci lekko dymny, lecz zarazem owocowy Cabernet z Winnicy Turnau.