Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Brownie z sorbetem Adama Krzymkowskiego

Klasyczne brownie, kto nie kocha tego ciasta? Szef Adam Krzymkowski przedstawia przepis na ten przepyszny klasyk wraz z sorbetem z pomarańczy i rokitnika!
Z pewnością takie ciasto poprawi humor każdemu, kto go spróbuje! Zatem podwijamy rękawy i pieczemy!

Brownie składniki:

masło 270g
czekolada deserowa 64 lub 72% 400g
jajka 4 szt.
cukier puder 360g
mąka pszenna 180g
dwie szczypty soli

Czekoladę rozpuścić razem z masłem, utrzeć cukier z jajkami na puszystą masę (zrobi się jaśniejsza). Przestudzoną czekoladę dodać do utartych jajek z cukrem wsypać sól i mąkę wymieszać na jednolitą masę. ciasto przełożyć na prostokątną formę do pieczenia (około 36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia, masę wyrównać łopatką. Ciasto piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 20 minut wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Sorbet pomarańczowo-rokitnikowy:

sok wyciśnięty z pomarańczy 400ml
sok naturalny z rokitnika 200ml
cukier 300g
żelatyna 14g lub pektyna około 20g

Soki zagotować z cukrem, dodać namoczoną wcześniej i rozpuszczoną żelatynę, gdy ostygnie schłodzić w lodówce. Lekko związana masę zmiksować i wstawić do zamrażarki co jakiś czas mieszając.

Podając takie wyśmienite ciasto na przyjęciach, nie zapominajmy o dobraniu odpowiedniego wina. Do deserów rekomendujemy w szczególności polskie wino lodowe z Winnicy Turnau.