Zupa Rybna Andrzeja Jakomulskiego
Zupa rybna to wyjątkowa alternatywa dla klasycznych propozycji bazujących na bulionach wołowych i drobiowych. Szef Andrzej Jakomulski docenia lokalne produkty i przedstawia,
jak z pozornie błahych produktów można wyczarować wyjątkowe danie!
- Łosoś jurajski 0,5 kg
- Marchewka 100 g
- pietruszka 100 g
- seler 100 g
- por 50 g
- koper 30 g
- pomidory pelatti 200 g
- śmietana 30% 100 ml
- cytryna 1 szt
- cebula 50 g
- czosnek 10 g
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Łososia myjemy, filetujemy, usuwamy ości i kroimy w kostkę 2 cm. Z pozostałości po wyfiletowaniu gotujemy bulion rybny z warzywami (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie). Wywar odcedzamy przez sito dodajemy pokrojone warzywa w paski, dodajemy pokrojona wcześniej rybę i pomidory pelatti. Całość doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
Po zagotowaniu delikatnie mieszamy chochelką i na koniec dodajemy kopru i śmietany.
Chefs Culinar Polska