Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tatar z jelenia Andrzeja Jakomulskiego

Idealnie zbalansowane smaki, które sprawdzą się podczas wysublimowanej kolacji – tatar z jelenia!
Brzmi groźnie, ale zapewniamy, że da się go wykonać, wystarczy stosować się do poniższego przepisu Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego.
To co, zaczynamy? 😉

Składniki na jedną porcję:

Comber z jelenia 80g
Rydze marynowane 5g
Słonina wieprzowa wędzona 5g
Cebula biała 5g
Ogórek kiszony 5g
Jajko przepiórcze 1szt.
Pikantna wiśnia 3g
Marynowane pędy sosny
Musztarda francuska
Kiełki groszku
Liście nasturcji
Majonez z palonego siana: 2 jajka, 10g siana, musztarda 3g, olej rzepakowy, ocet jabłkowy do smaku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Comber z jelenia oczyszczamy z błon, i siekamy.
2. Słoninę, cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę. Łączymy z mięsem jelenia.
3. Doprawiamy musztardą francuską, solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki. Formujemy na talerzu. Na wierzch tatara dajemy żółtko z jajka przepiórczego, marynowaną wiśnię i pędy sosny. Dekorujemy kiełkami groszku i liśćmi nasturcji.

Majonez z palonego siana:
Oddzielamy żółtko, dodajemy musztardę, popiół z palonego siana i kilka kropli octu jabłkowego i ucieramy. Cienkim strumieniem dodajemy olej rzepakowy do uzyskania konsystencji majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!